Oul este un aliment bogat in proteine, minerale (fier si calciu), dar si vitamine (A, D, E si B), considerat complet

Oul este un aliment bogat in proteine, minerale (fier si calciu), dar si vitamine (A, D, E si B), considerat complet

Oul este un produs 100% natural. Pana in antichitate se consumau numeroase feluri de oua, ca cele de strut, de paun, de porumbel, dar cu timpul oul de gaina este cel care s-a impus.

Se mananca, de asemenea, oua de prepelita, de rata, de gasca, dar asta mai rar. Oul este un aliment bogat in proteine, minerale (fier si calciu), dar si vitamine (A, D, E si B), considerat complet. Cantitatile de vitamine din oua variaza in functie de specie, de hrana, dar si de ingrijirea gainilor. Astfel, de exemplu, vara ouale sunt de 2-4 ori mai bogate in vitaminele A si D decat iarna.
Ouale constituie un substitut excelent pentru carne. Din punct de vedere dietetic, oul potoleste foamea si permite corpului nostru, daca este mancat dimineata la micul dejun, sa preia cat mai putine calorii pe timpul zilei.

Ouale contin si vitamina D, care ajuta la consolidarea oaselor. Oul fiind un produs perisabil, trebuie multa atentie la conservarea sa. Cel mai des se conserva chiar in coaja sa, care nu trebuie spalata, fiindca este acoperita cu o substanta naturala care protejeaza oul de bacterii. Daca coaja oului este sparta, el se poate pastra nealterat mai putin timp.

1. Ouale de rata. In general, ouale de rata sunt mai mari decat cele de gaina. Ele sunt excelente fierte, ochiuri, prajite. De ce insa nu se gasesc de cumparat in magazine? Dupa al doilea razboi mondial, ouale de rata au fost semnalate intr-un raport ca alimente susceptibile sa fie contaminate cu salmonela, dandu-le astfel o reputatie proasta, nejustificata. Totusi, fata de ouale de gaina, se impun mai mari precautii in conservare. Coaja oului de rata are porii mai mari decat cea a oului de gaina, astfel procesul de alterare este mai rapid si este indicat sa fie consumate in primele 10 zile.

2. Ouale de prepelita. Inca din antichitate, ouale de prepelita erau cunoscute pentru proprietatile lor antialergice. Trebuie insa consumate cu precautie, datorita faptului ca pot declansa o crestere a colesterolului.
Ouale de prepelita se pot gati in multe feluri: fierte tari (se fierb cam 4 minute), fierte moi (1 minut si jumatate in apa clocotita si usor sarata; merg excelent in amestec cu ficat prajit), omleta sau pane.

3. Ouale de strut. In ultima vreme, oul de strut a revenit in actualitate datorita construirii in Europa de ferme specializate in cresterea acestei specii. Oul de strut este cel mai mare ou, avand cam 1,2-1,8 kg si reprezinta echivalentul a vreo 30 de oua de gaina. Datorita marimii sale, se preteaza foarte bine pentru o papara uriasa, din care ar putea manca pe saturate vreo 15 oameni.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *