Natura, ecologie – inventar al biodiversitatii

Parcurile Mercantour si Alpii Maritimi, situate intre Muntii Alpi si marea Mediterana, fac obiectul unui proiect ambitios de inventariere, primul de acest fel din Europa. Obiectiv: permiterea recenzarii vietuitoarelor din acest mediu.

Primul de acest gen din Europa prin anvergura, proiectul de inventariere a biodiversitatii din Parcul National Mercantour si Parcul National Alpii Maritimi( Italia) este foarte ambitios. Aceste doua parcuri naturale, infratite din 1987, lanseaza un recensamant biologic generalizat asupra teritoriului comun, in parteneriat cu Muzeul National de Istorie Naturala(MNIM), in cadrul programului european EDIT.

Acest proiect va mobiliza oamenii de stiinta din intreaga Europa, si chiar de dincolo de granitele ei. Va fi o analiza profunda si foarte bine coordonata a vietuitoarelor din aceste teritorii, explica Gael Lancelot, EDIT. MNIN e inceput deja lucrarile in Parcul Natinal Mercantour, recenzand un mediu destul de bine cunoscut, pentru ca oamenii de stiinta sa poata sa faca munca foarte rapid, dar mai raman destule chestiuni de descoperit si de cunoscut in profunzime. Anumite grupuri de specii sunt cunoscute ca mamifere, pasari, plante… Dar multe dintre acestea necesita cunostinte suplimentare, ca muschiul, ramele.

Aproximativ 30 de oameni de stiinta, taxonomisti, proveniti din 28 de centre de cercetare diferite, se vor mobiliza pe o perioda de aproximativ 10 ani. Scopul este urmarirea speciilor pe termen lung. Este vorba despre cunoasterea impactului schimbarii climatice asupra diferitelor specii, evolutia acestora, disparitia lor.

Obiectivul este accelerarea cunoasterii din punct de vedere stiintific a speciilor pentru a cunoaste mai bine si deci a lupta mai bine impotriva distrugerii biodiversitatii. Metode de urmarire a biodiversitatii in spatiu si timp vor trebui sa fie puse in aplicare, obiectivul pe termen scurt fiind posibilitatea aplicarii acestor metode si pe alte specii.

La intrepatrunderea ecosistemelor marin si muntos

Cele doua parcuri, unul pe versant francez, altul pe versant italian, prezinta un mare interes ecologic. Situate la liziera sistemelor ecologice marin si muntos, teritoriile lor sunt leaganul unor specii foarte variate. Intinzandu-se pe o suprafata de aproximativ de 2450 km2, impartiti in 8 vai alpine, pornind de la 30 m si ajungand la 3000m altitudine, cele doua parcuri ofera o foarte mare diversitate de situatii ecologice. Cam 50 de habitate naturale sunt cunoscute pana azi.

Aceste parcuri constituie ultima zala din lantul alpin de la Mediterana, explica Florent Favier, de la Parcul National Mercantour.Ele numara 12 piscuri cu mai mult de 3000 m altitudine si fiind situate la doar 30 km de mare. Este o situatie exceptionala. Ne aflam la interferenta a mai multor influente: climatul provensal, influenta mediteraneana, influenta alpina… Din aceasta cauza este unul dintre cele mai putine locuri din lume unde se intalnesc specii foarte rare. Se trece foarte repede de la maslini la flora alpina, o sa intalnim de exemplu cucuveaua Tenglman, care traieste de obicei in Siberia,  sau bufnita Petit Duc care vine din Africa de Nord.Este unic in lume sa regasesti in acelasi teritoriu aceste doua specii.

Adanci si stramte, vaile au permis supravietuirea multor specii glaciare. Se regasesc astfel relicve din era glaciara pe aceste teritorii.

Un consortiu european de centre de cercetare se mobilizeza

Zece oameni de stiinta s-au deplast deja la fata locului pentru a repera punctele de cercetare. Mai multe site-teste, care acopera aproximativ 10 km2 si prezinta o mare diversitate de habiate naturale ar trebui sa fie selectionate inainte de debutul lucrarilor din iulie. Cercetatorii fac in prezent primele prospectari ale terenului care vor permite clasificarea metodelor de esantionare.

Acest proiect se inscrie in cadrul european EDIT, un consortiu european creat in 2006, care reuneste gradini botanice si muzee de istoria naturii. Coordonat de MNIM este compus din 18 institutii europene, 2 institutii ruse, 2 institutii nord americane si doua retele europene consacrate informarii taxonomice.

Proiectul beneficiaza de suport financiar de la Ministerul Ecologiei, Energiei, Dezvoltarii durabile si Amenajarii Teritoriului din Franta, Guvernului Principatului de Monaco si al Fundatiei Principelui Albert II de Monaco.

Aceasta aventura stiintifica va transforma acest teritoriu franco-italian intr-unul din siturile pilot al studiului biodivesitatii la nivel mondial. In prezent, un singur inventar de acest tip s-a  mai realizat in lume, in Statele Unite ale Americii.

sursa: www.actu-environnement.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *