Antreprenorul german Greencells, a proiectat si construit parcuri centrale fotovoltaice in Romania, ambele cu o capacitate instalata de 5,5 MW, in apropierea Buzaului.
Finalizarea acestora a durat numai sase saptamani, iar beneficiarul este un investitor roman, al carui nume nu a fost dezvaluit.
Peste 22.000 de panouri fotovoltaice instalate
In cele parcuri fotovoltaice au fost instalate peste 22.000 de panouri, furnizate de chinezii de la BYD, precum si 250 de invertoare produse de germanii de la Refusol, care vor transforma curentul continuu in curent alternativ, pentru a putea fi conectat la reteaua nationala.
Valoarea investitiei nu a fost facuta publica. Ambele parcuri sunt amplasate langa o centrala electrica.
Comparativ, proiectul unui parc fotovoltaic cu o putere instalata de 4,4 MW in sudul tarii s-a ridicat la 5,55 milioane de euro fara TVA.
Cosntruirea propriu-zisa a parcului a durat doua saptamani din cele sase acordate proiectului, in celalate fiind realizate planurile si achizitionarea echipamentelor necesare. Toalul personalului implicat in realizarea acestor parcuri fotovoltaice s-a ridicat, in medie, la 100 de persoane.
Germanii de la Greencells au mai construit, in Romania, parcuri fotovoltaice cu o putere totala instalata de aproape 23 MWp, iar la nivel european, peste 800 Mwp.
Parcurile fotovoltaice din Romania dezvoltate de Greencels sunt la Dej, cu o putere de 5,8 Mwp, la Stalpu (5 MWP), Isaccea (8,9 Mwp), Axente (3 Mwp), iar cel mai amre, La Hamburg (25 Mwp).
Puterea centralelor fotovoltaice din Romania se ridica la 550 MW
Puterea centralelor fotovoltaice din Romania se ridica la 550 MW, iar nteresul pentru parcurile fotovoltaice ramane unul ridicat.
Unul dintre cele mai mari proiecte din acest domeniu este cel al Petrotel-Lukoil, care a luat in calcul constructia unor parcuri fotovoltaice pe cateva terenuri pe care le detine langa Ploiesti.
PPuterea instalata va ajunge pana la 12 MW, parcurile urmand sa fie amplasate pe bataluri de aproximativ opt hectare, ecologizate, in care a investit 38,5 milioane dolari.
Totusi, inca nu a fost luata nicio decizie in aceasta privinta.
ANRE a aprobat noi autorizatii pentru parcuri fotovoltaice
Comitetul de reglementare al Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) a aprobat luna trecuta autorizatii de infiintare pentru opt noi proiecte de producere a energiei din surse fotovoltaice. De asemenea, a mai aprobat, la jumatatea lunii septembrie, autorizatii de infiintare pentru 12 noi proiecte de producere a energiei din surse fotovoltaice.