Nereguli in silvicultura: se controleaza autorizarea exploatarilor forestiere si avizele de mediu

Dan Adamescu, retrocedare dubioasa a peste 1.300 de hectare de padure
Nereguli in silvicultura: se controleaza autorizarea exploatarilor forestiere si avizele de mediu
Nereguli in silvicultura: se controleaza autorizarea exploatarilor forestiere si avizele de mediu

In codrul romanesc bate vant de ancheta. In urma controalelor din judetul Gorj, afectat recent de inundatii, au fost depistate activitati neconforme cu legea la mai multe ocoale silvice din judet, la 18 societati, dar si la Agentia pentru Protectia Mediului Gorj.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Mediului, ancheta Corpului de Control al Ministrului Mediului a relevat nereguli in activitatea de autorizare a exploatarilor forestiere, derulata de Agentia pentru Protectia Mediului Gorj, in conditiile in care institutia a emis autorizatii de mediu pentru exploatari forestiere in arii naturale protejate (Situri Natura 2000) fara a se fi obtinut avizul administratorului sau custodelui ariei.

Concluziile preliminare ale controalelor arata ca un numar de 18 societati au desfasurat activitati de exploatare forestiera, desi nu detin autorizatie de mediu pentru aceasta activitate. Au fost identificate, de asemenea, exploatari forestiere fara ca amenajamentele silvice pentru suprafetele de padure respective sa fie aprobate si fara sa detina aviz de mediu. „Aceste concluzii survin in urma unei prime faze de control, in care au fost verificate documentele, avizele, autorizatiile. Urmeaza o a doua etapa, in care Corpul de Control va verifica efectiv in teren daca aceste exploatari sunt conforme cu realitatea. Momentan, este prematur sa vorbim de o corelare clara intre marimea distrugerii provocate de inundatii si exploatarile din zona, deoarece, pentru a trage concluziile corecte, avem nevoie si de verificarea din teren. Chiar si in aceasta etapa insa au fost descoperite nereguli grave si vom actiona in consecinta”, a declarat Attila Korodi, ministrul Mediului, potrivit Agerpres.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *