Niciun mistret vanat anul viitor nu va parasi fondul cinegetic de la Balc, fara analize

Fondul de vanatoare de la Balc a fost declarat zona infestata cu trichinela, ca urmare a constatarii ca cinci dintre cei 160 de mistreti impuscati in weekend aveau trichineloza. Acest lucru nu inseamna ca nu se va mai putea vana la Balc, ci ca toate capetele de mistreti provenite de pe acest teritoriu vor trebui analizate, cu strictete, din punct de vedere sanitar-veterinar. porci mistreti

ASTAZI, ORA 8.00:
Potrivit lui Mircea Gelu Budau, director la Directia Sanitara-Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) Bihor, cele cinci exemplare de mistret gasite necorespunzatoare la examenul trichineloscopic au fost confiscate si predate la societatea Protan, pentru a fi arse. Ceilalti 155 de mistreti sanatosi au fost trimisi la Brasov si la Giurgiu, dupa cum ne-a informat Mircea Gelu Budau.

IERI, ORA 13.50
Potrivit informatiilor primite de la Mircea Gelu Budau, director coordonator la DSVSA Bihor, cei cinci mistreti au fost confiscati si trimisi pentru a fi arsi, la firma Protan. Ceilalti 155 de porci mistreti vanati la Balc in acest weekend au fost trimisi in aceasta dimineata, in jurul orelor 11.00, catre un depozit frigorific de la Giurgiu si catre o casa de copii din Brasov, cu doua masini frigorifice de 16 tone.

DSVSA Bihor s-a ocupat in ultimele zile de supravegherea vanatorii de la Balc, fondul de vanatoare 12. „In vederea bunei desfasurari a actiunii de vanatoare de la Balc, exista un Protocol incheiat intre Directia Sanitara veterinara si firma WILD Boar, referitor la programul de supraveghere sanitara veterinara in mediul silvatic, pe fondul de vanatoare administrat de catre SC WILD Boar”, a spus Mircea Gelu Budau, director coordonator la DSVSA Bihor.

DSVSA Bihor a asigurat supravegherea sanitara veterinara prin medicul veterinar responsabil pentru fondul de vanatoare , medicul veterinar zonal Marghita si trei asistenti veterinari. Medicii veterinari au asigurat prelevarea si pregatirea probelor in scopul efectuarii examenului trichineloscopic, concomitent cu cele pentru supravegherea pestei porcine clasice de la toate carcasele de mistreti destinate consumului uman.

„Dupa recoltarea vanatului, eviscerarea si prelevarea probelor pentru examenul de laborator si examene trichineloscopice, piesele sunt pastrate in spatiul frigorific pana la confirmarea examenelor de laborator negative, pentru pesta porcina clasica si examene trichineloscopice negative”, a spus Budau. Transportul carcaselor se va face catre centre frigorifice, insotit de buletinul de analiza si certificatul sanitar veterinar de transport.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *