Niciun proiect european nu a fost depus in Alba pentru impadurirea terenurilor

Niciun proiect european nu a fost depus in Alba pentru impadurirea terenurilor

In judetul Alba, nimeni nu a depus niciun proiect pentru Masura 221, „Prima impadurire a terenurilor agricole”, Axa II – „Imbunatatirea mediului si a spatiului rural”, fapt confirmat atat de conducerea APIA Alba, cat si de cea a Centrului Regional de Plati, Dezvoltare Rurala si Pescuit 7 Centru. Contributia publica aferenta Masurii 221 este de: 229.341.338 de euro. Beneficiarii sprijinului prin aceasta masura sunt detinatori legali de teren agricol. Categorii de beneficiari eligibili pentru sprijin prin aceasta masura: 1. detinatorii privati de teren agricol, pentru infiintarea plantatiei forestiere si executarea lucrarilor de intretinere pe o perioada de 5 ani, precum si o prima compensatorie pentru pierderea de venit prin impadurire, stabilita pe an si pe ha, pentru o perioada de 15 ani; 2. autoritatile publice locale detinatoare de teren agricol, numai pentru infiintarea plantatiei.

Terenul agricol eligibil destinat impaduririi trebuie sa fi fost declarat la Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) in urma cu cel putin 2 ani, iar pentru acest teren sa fi fost respectate in aceasta perioada, Bunele Conditii Agricole si de Mediu (GAEC). Pajistile naturale permanente nu sunt eligibile pentru sprijin prin aceasta masura. De asemenea, terenurile agricole propuse pentru impadurire trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii: sa fie in proprietate/sa fi fost concesionate/arendate solicitantului. Daca nu se afla in proprietate si se afla in arenda sau concesionare, solicitantul trebuie sa faca dovada acordului proprietarului terenului pentru impadurire si pentru mentinerea arboretului creat pe o perioada cel putin egala cu varsta exploatabilitatii prevazute in normele tehnice printr-o declaratie – Anexa 3.3 (model declaratie); suprafata agricola propusa pentru impadurire trebuie sa fie de minim 0,5 ha. Iata cateva tipuri de plantatii forestiere eligibile, in functie de zonele geografice: lCampie: stejar pedunculat si pufos, cer, garnita, frasin comun, par si cires salbatic, ulm de camp, tei argintiu, anin negru, jugastru, mojdrean, salcam, gladita, plop alb si negru, pin negru, lDeal: cer, garnita, gorun, fag, paltin de munte, frasin comun, ulm de munte, tei de deal, carpen, salcam, mojdrean, jugastru, cires si par salbatic, carpinisa, molid, brad, pin silvestru si negru, lMunte: fag, gorun, paltin de munte, scorus, ulm de munte, molid, brad alb, larice, pin silvestru si negru, zambru (Pinus cembra), dar si urmatoarele specii de arbusti: paducel, corn, maces, calin, liliac, catina alba, lemn cainesc, scumpie, salcioara (Alegerea arbustilor se va face conform formulei de impadurire prevazute de normele tehnice). Prin Masura 221 nu se ofera sprijin financiar pentru infiintarea plantatiilor forestiere: de pomi de Craciun; si a plantatiilor cu ciclu de productie scurt si regenerare pe cale vegetativa, in scopul producerii de energie regenerabila (aceasta investitie este insa eligibila prin Masura 121).
Tipurile de plati aferente Masurii 221 sunt urmatoarele: 1. o prima pentru lucrarile de infiintare a plantatiilor forestiere (costuri standard), in functie de zona geografica in care se efectueaza impadurirea; 2. o prima anuala pentru lucrarile de intretinere a plantatiei pe o perioada de 5 ani, (incepand cu anul infiintarii plantatiei), variabila in functie de zona geografica in care s-a facut impadurirea si de anul de intretinere; 3. o prima compensatorie anuala pe ha, pentru pierderea de venit ca urmare a impaduririi, standard pentru o perioada de 15 ani (incepand cu anul infiintarii plantatiei), dar variabila in functie de clasificarea beneficiarilor ca fermieri sau alti detinatori de terenuri agricole. Costurile standard pentru infiintarea plantatiilor forestiere sunt diferentiate pe zone geografice, astfel: campie – 1900 de euro/ha, deal – 1660 euro/ha, munte – 1560 euro/ha. Nivelul platilor pentru infiintarea plantatiei forestiere: lcampie: 1330 euro /ha – in afara zonelor defavorizate si siturilor Natura 2000, 1520 euro/ha – in interior, ldeal: 1162 euro/ha – in afara zonelor defavorizate si a siturilor, 1328 euro/ha – in interior, lmunte: 1092 euro/ha – in afara zonelor defavorizate si siturilor Natura 2000, 1248 euro/ha – in interior. Primele pentru intretinerea plantatiei se acorda pe 5 ani incepand cu anul infiintarii plantatiei forestiere si sunt diferentiate pe zone geografice. Aceste costuri sunt standard si sunt exprimate in euro pe an: lcampie: an 1 – 270, an 2 – 616, an 3 – 180, an 4 – 180, an 5 – 90, ldeal: an 1 – 210, an 2 – 536, an 3 – 210, an 4 – 105, an 6 – 105, lmunte: an 1 – 130, an 2 – 436, an 3 – 130, an 4 – 65, an 5 – 65.
Primele compensatorii pentru pierderea de venit agricol se diferentiaza in functie de tipul beneficiarilor in „fermieri” si „alti detinatori de terenuri agricole” (non-fermieri). Aceste compensatii se acorda pe o perioada de 15 ani incepand cu anul infiintarii plantatiei forestiere, fiind reprezentate de sume standard, exprimate in euro pe an si pe hectar. Astfel, se acorda 80% (209,5 + PD) euro – unde PD este plata directa pe suprafata acordata in cadrul schemei de plata implementata in anul de campanie – pe an si pe hectar pentru fermieri si 50% din nivelul primei compensatorii pentru pierderea de venit agricol acordata fermierilor, pe an si pe hectar, pentru non-fermieri. Nivelul primei compensatorii pentru pierderea de venit va fi actualizat pe perioada de implementare a proiectului, pe baza actualizarii PNDR.
Daca pentru accesarea acestor fonduri nu s-a inghesuit nimeni din judetul Alba pana la termenul limita stabilit in “Ghidul solicitantului”, la ras de pe suprafata pamantului munti intregi de paduri si la vandut masiv lemn romanesc strainilor suntem primii! (R.G.)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *