Revista Nature: Ninsori mai frecvente vor amortiza sensibil incalzirea climatica in Antarctica

0
453
Încălzirea globală: Cercetători ruşi au găsit în Arctica specii de păsări neobişnuite în această zonă
Revista Nature: Ninsori mai frecvente vor amortiza sensibil incalzirea climatica in Antarctica

Ninsori mai frecvente vor amortiza sensibil incalzirea climatica in Antarctica, sugereaza un studiu publicat ieri de revista Nature Climate Change, transmite Agerpres.

„Aceste lucrari, care semnaleaza un mecanism „subestimat”, vor permite sa se amelioreze luarea in calcul a zapezii in modelele utilizate pentru a se prevedea evolutia climatului mondial”, estimeaza Centrul National al Cercetarii Stiintifice (CNRS) intr-un comunicat citat de AFP.

Mai multi cercetatori francezi ai Laboratorului de glaciologie si geofizica a mediului din Grenoble si ai unitatii mixte internationale Takuvik a Universitatii din Laval (Canada) s-au interesat de capacitatea zapezii de a reflecta razele Soarelui.

Climatologii, in modelele pe care le utilizeaza pentru a prevedea climatul viitor al Terrei, tin seama in general de o „retroactiune pozitiva”: o data cu cresterea temperaturii, fulgii de zapada au tendinta sa se mareasca, fenomen care diminueaza capacitatea de reflexie a zapezii si accelereaza incalzirea.

Autorii studiului estimeaza totusi ca un alt mecanism – cunoscut, dar „subestimat”, potrivit lor – ar putea anula aceasta retroactiune pozitiva si sa nu modifice profund capacitatea de reflexie a Antarcticii: faptul ca „in viitor ne putem astepta la o crestere a precipitatiilor sub forma de ninsori in Antarctica”.

Potrivit lucrarilor lor, bazate pe imagini luate din satelit si pe modelizari numerice, ‘intr-un scenariu climatic unde temperatura continentului Antarctica ar creste cu 3 grade C, intetirea precipitatiilor ar creste capacitatea de reflexie cu 0,4 %’, indica CNRS in comunicat.

„Aceasta ar compensa 0,3 % din diminuarea capacitatii de reflexie provocata de cresterea temperaturilor”, precizeaza organismul.

Incalzirea climatica ar putea sa fie astfel mai putin intensa decat se prevede pentru continentul Antarctica. „Previziunile asupra incalzirii ar trebui revizuite in scadere cu 0,5 % grade C pentru centrul continentului austral’ pentru o incalzire simulata cu 3 grade C, a indicat pentru AFP cercetatorul Gerhard Krinner. „Aceasta nu va revolutiona proiectiile climatologilor, dar le va face mai precise”, a adaugat el.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.