NIS Petrol a reziliat contractul de explorare in Bihor

0
441
Romania, printre tarile din UE cu situatia energetica cea mai favorabila
NIS Petrol a reziliat contractul de explorare in Bihor
NIS Petrol a reziliat contractul de explorare in Bihor

Firma maghiara angajata de o subsidiara a Gazprom sa faca prospectiuni petroliere in Bihor si in Arad a plecat din tara. Pentru ca nu au ajuns la un acord cu localnicii ca sa intre pe terenurile acestora, rusii de la NIS Petrol au reziliat contractul cu Acoustic Geophysical Services. Firma a parasit biroul din localitatea bihoreana Tauteu, dar a lasat in urma utilajele.

In august 2013, firma maghiara Acoustic Geophisycal Services si-a inchiriat cu 900 de lei pe luna un birou in caminul cultural din Tauteu. De acolo conducea operatiunile de explorare in perimetrul Tria, in nordul Bihorului.

„Noi le-am dat acordul pentru gaze conventionale si petrol, pentru prospectiuni”, spune Nándor Vincze, primarul comunei Tauteu. „Am scos o hotarare a Consiliului Local prin care se interzice oricarei firme de prospectiuni sau de exploatare explorarea sau exploatarea gazelor de sist.”

Multi localnici s-au opus explorarilor in comuna. Printre ei si Gheorghe Demian, proprietarul a doua hectare de teren agricol. Acum o luna a participat, la Oradea, la un miting impotriva exploatarii gazelor de sist, unde a auzit despre pericolele fracturarii hidraulice.

„Noi suntem impotriva la asa ceva. Pentru ca fiind proprietari de drept, nu avem nevoie de nimeni in proprietatea noastra. Dorim ca sa fim lasati in pace. Noi nu suntem informati.”

In decembrie anul trecut, firma maghiara a adus in comuna masini si utilaje, pe care le-a depozitat pe terenul unui localnic.

„- Cate utilaje sunt aici la dvs.?
– Opt din astia mari, vreo zece jeep-uri, si alea doua acolo”, numara Viorel Pop, proprietarul terenului unde se depoziteaza utilajele.

Insa utilajele nu au mai apucat sa fie folosite. Dupa mai multe luni in care angajatii au incercat sa-i convinga pe localnici sa ii lase pe terenul lor, firma maghiara a pierdut contractul cu NIS Petrol. La sfarsitul saptamanii trecute, Acoustic Geophisycal Services a evacuat biroul, situatie care nu e pe placul autoritatilor.

„Totusi, s-au creat niste locuri de munca si s-au creat niste venituri pentru comunitatea locala din problemele astea”, spune primarul comunei Tauteu.

Firma maghiara a confirmat rezilierea contractului si promit ca Vor lua in curand si utilajele lasate momentan in Tauteu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.