Emisiile de dioxid de carbon vor atinge un nivel record anul acesta, potrivit unui nou studiu, in ciuda crizei economice globale si eforturilor de a reduce gazele cu efect de sera.
Cercetarea, desfasurata de Universitatea Exeter alaturi de Universitatea East Anglia, a descoperit ca emisiile de CO2 in 2009 au scazut din cauza recesiunii economice.
Din pacate, in 2010, emisiile de gaze cu efect de sera vor creste cu 3%, in ciuda crizei.
ONU a incercat sa reduca emisiile rugand tarile sa treaca pe energie regenerabila precum cea eoliana si pe energia nucleara.
In tarile dezvoltate, unde exista banii si infrastructura pentru noile tehnologii, acest lucru este posibil, insa pentru tarile sarace sau cele in curs de dezvoltare este extrem de greu fara ajutor international.
Studiul, publicat in revista Nature Geoscience, a descoperit ca emisiile din Marea Britanie au fost cu 8,6% mai putine in 2009 decat in 2008, iar date similare s-au inregistrat si in SUA, Japonia, Franta, Germania si in restul tarilor industrializate.
Emisiile provenite din defrisarile din tarile tropicale au fost si ele mai reduse, datorita efortului international de a opri taierile ilegale de copaci.
Cresterea economica masiva a altor tari, precum China, a dus insa la consumul unor cantitati mult mai mari de combustibili fosili. CO2 din China a crescut cu 8% in 2009.
In 2010, se asteapta ca emisiile provenite din combustibilii fosili sa creasca din nou, in intreaga lume, ajungand la un nivel record. Printre tarile vinovate vor fi China si India, unde populatiile din ce in ce mai mari duc la cereri din ce in ce mai mari de electricitate si bunuri.
Concentratia de CO2 din atmosfera este deja peste 387 de parti pe milion si va creste.
Oamenii de stiinta cred ca dioxidul de carbon nu lasa caldura sa mai iasa din atmosfera, ducand la incalzirea planetei intr-un proces cunoscut drept „efect de sera”.Daca temperatura va creste cu peste 2 grade Celsius, intreg Pamantul va suferi din cauza indundatiilor sau a secetei.
Cercetatorii sunt de acord ca emisiile globale trebuie injumatatite pana in 2050, pentru a mentine cresterea temperaturii sub 2 grade Celsius.