In timp ce nelinistea cetatenilor referitoare la campurile electromagnetice creste, oamenii de stiinta incearca sa stabileasca o legatura directa intre undele electromagnetice si anumite efecte sanitare. Totusi, hipersensibilitatea este tot mai mult recunoscuta…
Dupa cum arata un studiu efectuat de centrul de cercetare si informare asupra radiatiilor electromagnetice din Franta, a trai la mai putin de 300 de metri de o linie de inalta tensiune ar dauna sanatatii. Acest studiu a fost contestat de un reprezentant al retelei electrice franceze RTE.
Intr-adevar, studiul se bazeaza pe cele resimtite de persoanele care locuiesc in apropierea unei astfel de infrastructuri si nu pe efecte dovedite. 15% dintre persoanele chestionate au declarat ca au resimtit o stare depresiva, in timp ce doar 7,9% dintre cei care nu locuiesc in apropierea liniilor de inalta tensiune au declarat acest lucru. 18,1% dintre persoanele care locuiesc la mai putin de 300 de metri au declarat ca au ameteli, procentul ajungand la doar 10,3% in zonele indepartate de liniile de inalta tensiune.
Din ce in ce mai mult acest subiect se afla in centrul atentiei, iar incarcatura emotionala este mare. Liniile de inalta tensiune, telefonia mobila, WiFi… Campurile electromagnetice sunt omniprezente in viata noastra de toate zilele, ceea ce nelinisteste cetatenii. Electro-hipersensibilitatea incepe sa fie luata in seama de catre cercetatori si politicieni. Totusi, astazi nici un studiu stiintific nu poate dovedi cu certitudine impactul undelor electromagnetice asupra sanatatii.
Electro-hipersensibilitate: fantezie sau realitate?
Eruptii cutanate, oboseala, greata, ameteli, dificultati in concentrare… Din ce in ce mai mult cetatenii sustin ca sufera de diverse simptome pe care le atribuie expunerii la campurile electromagnetice. Se vorbeste in acest caz despre hipersensibilitate electromagnetica. Sondajele arata ca in California 3,2% dintre persoanele inteogate se declara electro-sensibile, 6% in Germania, 3,5% in Franta…
Cu toate ca nici o dovada stiintifica nu demonstreaza o relatie directa intre aceste doua fenomene, din ce in ce mai multe persoane recunosc aceasta suferinta.
Totusi, exista in lume si asociatii medicale care sustin opinia comform careia campurile electromagnetice sunt nocive pentru sanatate. De exemplu, savantul francez Belpomme sustine posibilitea aparitiei tumorilor pe creier la persoanele care au folosit telefonul mobil cel putin o ora pe zi intr-o perioada mai mare de zece ani.
Sursa: Actu-Environnement