Noi tari adopta rolul de lideri ai energiei regenerabile

energie-regenerabila.jpg

Desi marii producatori sunt principalii jucatori, anul 2008 a inregistrat cresteri ale pietelor energiilor regenerabile care inainte fusesera slabe. Noi jucatori intra pe terenul energiei regenerabile, conform raportului Tendinte pentru Energie Curata 2009.

Franta
Marea majoritate a energiei electrice din Franta vine de la cele 59 de reactoare nucleare. Desi nu a fost considerata un lider in domeniul energiilor regenerabile, Franta a facut recent cativa pasi curajosi pentru a incuraja cresterea acestei industrii.

Guvernul planuieste sa produca 23% din electricitate din surse regenerabile, inclusiv o hidrocentrala, pana in 2020. Un tarif de 0,30 Euro a fost introdus pentru cladirile comerciale cu scopul de a incuraja producerea energiei solare.

Franta a intrecut deja Danemarca in capacitatea energiei eoliene, adaugand 950MW in 2008. In prezent, tara are 3.400 MW energie eoliana si planuieste sa creasca aceasta valoare pana la 25.000 pana in 2020.

Bulgaria
Rusia a taiat aprovizionarea cu gaze naturale pentru mai bine de doua saptamani in ianuarie. Din cauza ca Rusia aproviziona 96% din nevoile de gaz ale tarii, efectele au fost severe atat pentru locuitori, cat si pentru industrie.
Multi condamna guvernul pentru aceasta situatie si cer cresterea independentei energetice fata de Rusia. Cele trei ferme eoliene planificate in nord-estul tarii pot fi o solutie la aceasta problema.

Fondul de investitii Clever Synergies din Bulgaria va finanta cele trei ferme eoliene ce totalizeaza 200 MW in nord-estul Bulgariei, langa Marea Neagra. Capacitatea actuala este de doar 16.5 MW.

Guvernul a introdus in 2007 o cota fixa pe 12 ani, pentru a incuraja energia regenerabila. Preturile variaza in functie de sursa de energie si sunt mult mai mari pentru energia solara polivoltica decat pentru cea eoliana sau cea provenita din centrale hidroelectrice mici.

Grecia
Parlamentul a aprobat recent cote fixe pentru energia solara. Aceste tarife sunt 0.40 dolari pe kWh pentru sistemele ce consuma mai putin de 100 de kilowati.

Compania cu sediul in California, SolFocus, a semnat recent un contract de 10 MW pentru sisteme de energie solara in Grecia. Aceste sisteme vor fi formate din sisteme solare de 100-80 kW.

Acest lucru va acorda Greciei sansa de a deveni lider in energie polivoltica si sa profite de avantajele resurselor sale solare ideale.
„Grecia este hotarata sa respecte standardele de energie regenerabila, asa ca veti vedea multa activitate aici”, sustine directorul de marketing adjunct al SolFocus, Nancy Hartsoch. „Au niste cote fixe si stimulente la fel ca cele ce au ridicat piata in Spania acum cativa ani, ce vor ajuta la cresterea pietei energiei solare in Grecia.”

Sursa: EcoWorldly

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *