Nomazii din Mongolia utilizeaza energia solara

0
635
Panourile solare portabile ajut? nomazii din Mongolia s?-si men?in? stilul lor de via?? tradi?ional.
Panourile solare portabile ajuta nomazii din Mongolia sa-si mentina stilul lor de viata traditional.
Panourile solare portabile ajuta nomazii din Mongolia sa-si mentina stilul lor de viata traditional.

Panourile solare portabile ajuta nomazii din Mongolia sa-si mentina stilul lor de viata traditional.

Aproximativ 800 de mii de locuitori din 2,8 milioane in Mongolia continue in mod traditional o viata nomada, care a ramas practic neschimbata pentru mai multe generatii. Pe langa completarea ei cu motociclete, generatoare pe benzina si comertul aleatoriu cu turistii neinfricati care doresc sa stea in cort pe timp de noapte, viata nomazilor a ramas aproape aceeasi ca si ale buneilor si strabuneilor lor.
Acum in stepa puteti vedea razele solare stralucind de la panouri solare, care sunt instalate pe laturile iurtelor din pasla si lana lui iac. La inceputul acestui mileniu, pastorii si nomazii din Mongolia nu au avut practic acces la energie electrica si potentialul ei.

Dar in 2013, datorita initiativei guvernului mongol,  aproape 70 la suta dintre popoarele nomade au obtinut acces la electricitate. Bor este pastor care pribegeste in special in provincia de Vest din Mongolia, Arhangai, si este unul dintre acei oameni ai caror familiile au simtit beneficiile sistemelor solare portabile.
” Noi le utilizam pentru a genera energie pentru iluminat in cort, incarca telefoane mobile, putem include de asemenea un frigider pentru depozita mai indelungat alimente si aprinde televizorul. Acest lucru este foarte util pentru noi, deoarece putem obtine pronosticul cel mai recent de vreme, ceea ce este foarte important pentru activitatea noastra si mentinerea animalelor in conditii de siguranta. Inainte a fost foarte dificil. Acum e aproape ca si cum traiesti in oras”.

Acces la electricitate permite familiilor de a contacta serviciul de asistenta medicala urgenta si consulta un medic, fara a face o calatorie anevoioasa in cel mai apropiat oras sau sat.

Posibilitatea de a incarca telefoane mobile este importanta pentru pastori care au copii ce invata in scolile internat in timpul nomadismului lor

„Majoritatea copiilor din mediul rural raman in camine, pentru ca parintii lor sunt nomazi si este singura modalitate prin care ei pot obtine o educatie”, – a spus Bor.

Panourile solare ajuta nomazilor sa pastreze modul lor de viata si sa nu se adapteze la retelele stationare traditionale care opresc circulatia lor libera.

70 % dintre pastori au raportat despre o productivitate in crestere in urma accesului la electricitate, iar 90 % din ei au obtinut acces la comunicatii mobile.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.