Dupa spusele Agentiei Franceze de Securitate Sanitara a Mediului si a Muncii (Afsset) , noua directiva privind calitatea apelor de scaldat implementeaza unele modificari in metoda de clasement care ar putea da batai de cap.
Incepand cu 2015, va intra in vigoare o noua directiva europeana reglementand calitatea apelor de scaldat. Se intelege prin ,,zone de scaldat””, zonele in care scaldatul nu este interzis.Demersul general al clasamentul nu ar trenui sa se schimbe in noua legislatie prin raportarea cu cea inca in vigoare azi : controlul apelor de scaldat presupune intodeauna analiza unui anumit numar de parametri fizici, chimici si microbiologici asupra probelor de apa efectuate in cursul senzonului in fiecare zona, minimum o data la doua luni. Rezultatele acestor probe sunt comparate cu stadardele calitative care permit definirea unui clasament al calitatii apelor de scaldat la sfarsit de sezon.
Insa contrar metodologiei directivei 76/160/CEE, in vigoare la ora actuala, cea a viitoarei directive (n° 2006/7/CE) cere ca clasamentul sa se efectueze pe ultimii patru ani si autorizeaza retragerea anumitor date daca acestea includ o situatie de poluare pe termen scurt.
Cu scopul de a evalua impactul acestei noi metodologii de clasament asupra situatiei prezente la ora actuala, Directiunea generala a sanatatii a rugat Agentia Franceza de Securitate Sanitara a Mediului si a Muncii ( Afsset) sa o aplice ultimelor rezultate obtinute . Numarul de locuri de scaldat prezente in fiecare clasa calitativa a noii directive( excelent, bun, suficient, insuficient), calculat cu rezultatele obtinute in 2003-2006, a fost comparat cu cel prezent in fiecare clasa din vechea directiva : A ( calitate buna), B(calitate medie), C ( apa cu risc de poluare), D( apa de proasta calitate) pentru anul 2006
Rezultatul : dupa spusele agentiei Afsset, numarul de locuri de scaldat clasate drept calitate excelenta este in orice caz superior sau egal cu cel al clasei actuale A, in special pentru zonele cu apa dulce. In schimb, organizatia semnaleaza ca in timp ce probele sunt luate in considerare in vederea clasamentului, noua directiva tinde catre o crestere in numarul de zone care nu figurau in clasament pana in momentul de fata. Rezultatele sunt similare dar, intr-o mai mica proportie, pentru ca probele cu situatii de poluare pe termen scurt nu sunt luate in considerare. Respinsa sau nu in procesul de clasare, cauza poluarii pe termen scurt pare sa influenteze clasamentul calitatii apelor de scaldat. Afsset declara ca eliminarea in parte a anumitor date influenteaza considerabil rezultatele clasamentelor, ceea ce ridica intrebari in legatura cu rigiditatea metodologiei directivei 2006/7/CE .Astfel agentia sustine ca este necesar sa se stabileasca ce inseamna poluarea pe termen scurt pentru a sti daca o proba trebuie sau nu sa fie scoasa din calculul clasamentului, mai ales, ca nu este posibil sa determini probele eliminate in acest studiu corespunzator poluarii pe termen scurt.
Agentia prevede astfel sa stabileasca care valori ar putea fi utilizate pentru a clasa zonele de scaldat si pentru a aplica masuri de alerta, mergand pana la interzicerea temporara a unei zone.
Sursa: ActuEnvironnment