Noul Cod Silvic propus de Doina Pana a fost adoptat de deputati!

0
749
Iohannis a retrimis Parlamentului Legea de modificare a Codului Silvic: Crează premisa unui tratament juridic discriminator
Iohannis a retrimis Parlamentului Legea de modificare a Codului Silvic: Crează premisa unui tratament juridic discriminator
Noul Cod Silvic propus de Doina Pana a fost adoptat de deputati!
Noul Cod Silvic propus de Doina Pana a fost adoptat de deputati!

Inca o victorie pentru deputatul Doina Pana, fost ministru al Mediului. In doar 9 luni la sefia ministerului, Doina Pana a reusit sa impuna doua proiecte de importanta majora pentru tara: Radarul Padurii si Noul Cod Silvic. La elaborarea acestora a participat si Istrate Stetco.

Cu 208 voturi pentru, 97 impotriva si 27 abtineri deputatii au aprobat modificarea Codului Silvic. Opozitia critica acest proiect insa premierul Victor Ponta spune ca e necesar, Romania avand nevoie de aceasta lege.

Initiativa Doinei Pana, la care a muncit alaturi de seful ITRSV Cluj, bistriteanul Istrate Stetco, a fost sustinuta masiv de parlamentarii bistriteni care ar au votat pentru aprobarea acestuia, inclusiv de cei aflati in opozitie – Ioan Oltean si Stelian Dolha.

„A fost un efort de aproape doi ani pentru ca la Guvern si apoi in Parlament sa fie adoptat acest Cod Silvic de care Romania avea nevoie. Interesele private ale marilor companii neromanesti care exploateaza in mod excesiv lemnul in Romania si-au gasit din pacate reflectarea si in Parlament si de aceea avem si voturi contra”, a afirmat premierul Victor Ponta, citat de Mediafax.

Modificarile preved, printre altele, ca valorificarea masei lemnoase pe picior se face doar de catre operatori economici atestati.

„Astfel, un operator/grup de operatori economici poate cumpara la licitatie sau negociere, dupa caz, materiale lemnoase rezultate din produse principale sau accidentale, sub forma de lemn rotund fasonat la drum auto, doar in cazul in care asigura prin capacitatea proprie procesarea a cel putin 40% din materialul lemnos achizitionat” mai scrie Mediafax.

Noul act normativ mai stabileste ca suprafata maxima care poate face obiectul scoaterii definitive din fondul forestier este de maximum 250 metri patrati in cazul proprietatilor forestiere mai mari de 5 ha si de maximum 5% din suprafata proprietatii forestiere, dar nu mai mare de 200 m patrati daca suprafata proprietatii forestiere este mai mica de 5 ha.

In plus, accesul public in fondul forestier national cu autovehicule, motociclete, ATV-uri sau mopede este interzis, cu exceptia activitatilor sportive, de recreere si turism, care se pot practica numai cu acordul seful ocolului silvic.

Totodata, un operator economic/grup de operatori economici nu poate achizitiona/procesa mai mult de 30% din volumul dintr-un sortiment industrial de masa lemnoasa din fiecare specie, stabilit ca medie a ultimilor 3 ani, in baza actelor de punere in valoare autorizate la exploatare si exploatate la nivel national, indiferent de forma de proprietate.

Codul Silvic adoptat astazi va intra in vigoare in curand deoarece Camera Deputatilor este for decizional.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.