Bucuresti: Lucia Vraga: Lipsa programelor de imbunatatire a calitatii aerului este o problema nationala grava

Bucuresti: Lucia Vraga: Lipsa programelor de imbunatatire a calitatii aerului este o problema nationala grava
Bucuresti: Lucia Vraga: Lipsa programelor de imbunatatire a calitatii aerului este o problema nationala grava

Lipsa programelor de imbunatatire a calitatii aerului pe temen lung este o problema nationala grava, complet ignorata de Guvernul condus de Victor Ponta, atrage atentia deputatul Lucia Varga, fost ministru delegat pentru Ape, Paduri si Piscicultura.

In cadrul unei declaratii politice sustinute ieri, in Camera Deputatilor, parlamentarul liberal trage un semnal privind cresterea problemelor de sanatate cauzate de calitatea scazuta a aerului, de poluarea marilor orase din Romania.

“Nu este o surpriza ca suntem expusi la extrem de multi factori de poluare, care actioneaza in timp asupra plamanilor, cauzand afectiuni ale sistemului respirator. In tara noastra, unul din zece romani sufera de bronhopneumopatie obstructiva cronica, iar numarul de astmatici adulti si copii este intr-o crestere vizibila. Romania se situeaza pe locul al saptelea ca mortalitate prin bolile respiratorii in Uniunea Europeana si pe locul al cincilea ca mortalitate prin cancerul bronho-pulmonar. Prin expunerea la poluare, imunitatea organismului scade si riscul de infectii respiratorii sporeste. Peste 50% din populatia de peste 40 de ani din Romania este identificata ca fiind la risc de boli pulmonare, care deseori sunt asociate cu boli de inima, diabet sau osteoporoza”, subliniaza Lucia Varga.

Potrivit fostului ministru delegat pentru Ape, Paduri si Piscicultura, aceste cifre sunt ingrijoratoare, ca amploare si ca efecte. De asemenea, “constientizarea efectelor poluarii din marile orase asupra sanatatii noastre nu trebuie lasata numai la nivel de informatii prezentate in mediul online. Premierul Victor Ponta, impreuna cu ministrii sanatatii, al mediului, apelor si padurilor, in parteneriat cu autoritatile locale trebuie sa se implice in punerea in practica a politicilor, pentru imbunatatirea calitatii mediului, dar in special a aerului in marile orase”, mai sustine Varga.

„Stimati guvernanti, gradul de sanatate a populatiei se transpune in mod direct asupra nivelului de trai si asupra prosperitatii unei societati in ansamblul sau. Ocupati-va de ceea ce este cu adevarat important, actiuni concrete de crestere a calitatii vietii si luati masurile necesare reducerii poluarii pana nu este prea tarziu! Nu uitati ca, de fapt, prin asigurarea unui mediu curat, eliminati cauzele imbolnavirii populatiei si economisiti banii alocati altminteri pentru tratamente costisitoare si de lunga durata”, a declarat deputatul Lucia Varga.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *