Noul regulament privind produsele biocide amelioreaza protectia sanatatii umane si a mediului

China cauta furnizori de vinuri si produse ecologice
Noul regulament privind produsele biocide amelioreaza protectia sanatatii umane si a mediului
Noul regulament privind produsele biocide amelioreaza protectia sanatatii umane si a mediului

Directiva 98/8/EC a Parlamentului European si a Consiliului privind comercializarea produselor biodestructive a fost adoptata in 1998. Potrivit acestei directive, statele membre aveau obligatia de a transpune normele respective in legislatia lor nationala pana la 14 mai 2000.

Directiva privind produsele biodestructive vizeaza armonizarea pietei europene a produselor biocide si a substantelor active ale acestora. In acelasi timp, aceasta vizeaza asigurarea unui nivel ridicat de protectie pentru oameni, animale si mediu.

Biocidele sunt produse chimice utilizate pentru eliminarea organismelor daunatoare, cum ar fi parazitii si microorganismele nocive (cu alte cuvinte mucegaiuri si bacterii), si includ produsele insectifuge, dezinfectantii si substante chimice industriale cum ar fi vopselele antivegetative pentru nave si conservantii pentru materiale.

Noul Regulament privind produsele biocide (UE) nr. 528/2012 a fost adoptat la 22 mai 2012 si se aplica de la 1 septembrie 2013. Acesta abroga si inlocuieste directiva anterioara.

Noul regulament reprezinta o realizare majora pentru piata interna, acesta facand posibila solicitarea unei autorizatii valabile in intreaga UE pentru produsele biocide, care va permite reprezentantilor sectorului de profil sa isi lanseze direct produsele pe piata in intreaga UE.
Economiile totale pe care se estimeaza ca le va realiza sectorul de profil prin aceasta procedura mai simpla si mai eficienta de autorizare a produselor, de partajare a datelor si de indeplinire a cerintelor privind datele se ridica la 2,7 miliarde EUR intr-un interval de 10 ani.

De asemenea, noile dispozitii au ca rezultat reducerea numarului de teste pe animale deoarece prevad obligativitatea partajarii datelor si incurajeaza o abordare mai flexibila si mai inteligenta a testarii.

O platforma informatica special creata (denumita „Registrul produselor biocide”), folosita in prezent pentru depunerea cererilor si pentru inregistrarea deciziilor, va fi de acum utilizata si pentru difuzarea de informatii catre public.

Noul regulament va reprezenta, de asemenea, primul text legislativ in care este integrata noua definitie data de Comisie nanomaterialelor.

In conformitate cu acest regulament, Agentia Europeana pentru Produse Chimice (ECHA) va acorda sprijin stiintific si tehnic Comisiei si statelor membre. Printre atributiile agentiei se numara emiterea de avize privind aprobarea substantelor active si autorizarea produselor biocide la nivelul Uniunii. Se asteapta ca numarul total de avize emise de ECHA sa creasca de la 80 in 2014 la 300 in 2020.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *