Nu exista strategie nationala pentru producerea energiei regenerabile

Organizatiile neguvernamentale (ONG) sustin ca, in prezent, la nivel national, nu exista o strategie coerenta pentru dezvoltarea potentialului de producere a energiei electrice. Aceasta parere a fost exprimata de directorul executiv al Societatii Ornitologice Romane (SOR), Dan Hulea, in timpul dezbaterii publice „Centralele eoliene din Dobrogea”, initiata de Asociatia „Salvati Dunarea si Delta – Academia Catavencu”, desfasurata la Tulcea.

„La nivel national, nu exista o gandire strategica, o coerenta pentru dezvoltarea capacitatii de producere a energiei verzi. Mediul de afaceri este mult mai rapid decat statul si, din acest motiv, exista o sincopa. Se poate insa ca Romania sa castige pe toate planurile”, a declarat directorul SOR, Dan Hulea.

Afirmatia sa a survenit informatiilor furnizate de directorul filialei tulcene a Societatii „Enel Dobrogea”, Gheorghe Maranda, care a insistat asupra faptului ca exista posibilitatea aparitiei unor blocaje la nivelul transportului energiei electrice, dupa dezvoltarea rapida a unor centrale eoliene in judetul Tulcea.

„Pana in prezent, am eliberat zeci de avize pentru amplasarea de centrale eoliene, insa in toate am mentionat necesitatea realizarii unui studiu energetic zonal, in vederea prevenirii unor probleme la transportul energiei electrice”, a mentionat directorul Gheorghe Maranda.

In acelasi timp, directorul SOR, Dan Hulea, a precizat ca, potrivit deciziilor Uniunii Europene (UE), comunitatile locale pot primi despagubiri prin Programul Natura 2000, atunci cand veniturile atrase la bugetele locale se diminueaza din cauza aparitiei unor arii protejate prin acest program finantat de UE.
„Desi aceste plati compensatorii puteau fi accesate din 2008, schema de finantare a Ministerului Agriculturii prevede plata despagubirilor incepand din 2010”, a apreciat Dan Hulea.

Sursa: Financiarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *