Nu exista un impact al incalzirii climatice asupra curentului marin El Nińo

0
431
Nu există un impact al încălzirii climatice asupra curentului marin El Nińo
Nu exista un impact al incalzirii climatice asupra curentului marin El Nińo

Curentul cald ciclic al Pacificului, El Nińo, care afecteaza climatul intregii planete, nu pare sa fi fost sensibil la incalzirea climatica din secolul al XX-lea, potrivit analizei unor fosile de corali datand de acum 7.000 de ani. Cercetatorii au cautat sa afle daca frecventa si amploarea lui El Nińo se schimba sub efectul incalzirii climatice sau al altor factori.

Autorii studiului, publicat in revista americana Science, datata vineri 4 ianuarie, n-au putut detecta un impact notabil dupa ce-au analizat cresterea lunara a unor schelete de corali de-a lungul a 70 de secole in doua insule tropicale ale Oceanului Pacific, unde efectele lui El Nińo sunt mai intense. Aceasta tehnica a permis reconstituirea evolutiei temperaturilor si a precipitatiilor in cursul perioadei mentionate. Cercetatorii au indicat, de asemenea, ca rezultatele analizei lor contrazic unele modele pe calculator potrivit carora El Nińo reactioneaza la variatiile radiatiilor solare.

Bazandu-se pe noi date, ei au masurat frecventa intensitatii lui El Nińo ti au constatat o crettere utoara in secolul al XX-lea, care, din punct de vedere statistic, este semnificativa si ar putea avea legatura cu schimbarea climatica indusa de activitatile omului, in opinia lor. Dar datele furnizate de analiza scheletelor de corali arata o intensitate si mai mare a lui El Nińo in urma cu 400 de ani, cu toate ca durata a fost mai scurta. ‘’Nivelul variatiei lui El Nińo constatat in secolul al XX-lea nu este astfel fara precedent’’, a subliniat Kim Cobb, profesor de stiinte privind atmosfera si Terra de la Institutul de tehnologii din statul american Georgia /sud-est/, principalul autor al acestor lucrari.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.