Nu mai are Delta peste!

„Delta nu mai este ce a fost”, spun intr-un glas zeci de pescari amatori pentru care acest colt de tara nu mai are nicio taina de foarte multi ani.

Si ce poate fi mai trist pentru un pescar decat lipsa pestelui, ore in sir fara nici macar o „trasatura”, cu toata goana dupa locuri mai bune, locuri momite cu saci intregi de porumb, si vorba marelui Dem Radulescu – canci!

Temerile impatimitilor legate de scaderea ingrijoratoare a fondului piscicol sunt sustinute de ultimul bilant al Institutului National de Cercetare-Dezvoltare Delta Dunarii Tulcea.

Si tehnologia confirma ceea ce le spune nasul pescarilor batrani. Nici cu cele mai moderne sonare nu dai de bancuri de peste. Cu toate acestea zona Crisan-Caraorman este suprapopulata cu pescari in ultima vreme.

Scule da, „marfa” ba!

Trei pescari din zona Galatiului stau la sfat in fata magazinului „lui Verbina” din centrul Crisaniului. „Ba, cu doi”spe lansete si nimic, cred ca guta era prea groasa. Mergem acasa si pregatim lansetele pentru stiuca cu guta mai subtire si venim inapoi.

Acum ne-am cam curatat de bani si peste din parti, mai mult ne-am plimbat cu barca”, se plange Ion Mergea. „Tu ai luat ceva?” Intrebarea adresata tovarasilor de „arme” ii mahneste si mai mult pe acestia. „Un canci!”- parafrazandu-l pe marele actor.

Nea Ion este pescar din copilarie. Situatia actuala din Delta il ingrijoreaza. „Mai pica ce-i drept cate un crapustean, un caras, pe Dunare si pe Dunarea Veche, cate un salau pune botul la momeala vie, dar cam atat, in rest platici, rosioare si ceva carasi”, spune galateanul.

Pestele cel mare se incapataneaza sa-i bucure pe pescarii veniti de departe. Au insa cu totii sansa de a vedea ceva peste mare la leu greu, adica provenit din sculele pescarilor profesionisti. La 7 lei kilu e tocmai bun ca sa moara colegii de ciuda, aia care au umblat toata ziua dupa stiuca, scotocind Matita, Merhei, Lumina.

Pe vremuri, se umpleau sacii de stiuca si panerele cu caras, povesteste seara la un gratar cu mici nea Matei, un aradean indragostit de pescuit.

„Delta nu mai e ce a fost! Nu stiu ce e cu pestele. Acum cred ca deja incep sa se simta toti anii in care s-a facut jaf, s-a dat cu tot felul de scule, curent electric si cu butelii de gaz, a inceput declinul acum si culegem roadele”, adauga barbatul, pescar din tata in fiu.

In zona Crisan a Deltei, cam peste tot auzi grai ardelenesc si mai toti sunt nemultumiti ca, de ceva vreme, nu au mai avut ocazia de a se fotografia cu trofeul, dupa care sa-l elibereze in apa.

„Am vazut si nenorociti care scoteau din apa moaca dupa moaca, unele cat palma si, in loc sa le dea drumul sa creasca, le aruncau in sarjoc fara pic de minte”, spune cu naduf un alt aradean.

Sursa: Evenimentul Zilei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *