Nu ne mai temem de vipere

Nu ne mai temem de vipere
Nu ne mai temem de vipere
Nu ne mai temem de vipere

Mai multe manifestari organizate ce se vor desfasura in aer liber in perioada urmatoare au readus in prim-plan „traditionala” teama fata de singura specie veninoasa din judet – vipera.

„A devenit un fel de «brand» al judetului aceasta teama fata de muscaturile de vipera, pentru ca situatiile reale au aratat cu nu se depasesc doua cazuri pe an, si asta destul de rar. Cu toate acestea, riscul potential amintit este prezent in mai multe zone din judet. Singurul loc de unde poate fi achizitionat serul antiviperin este Unifarm Bucuresti (farmacia de unde se aprovizioneaza unitatile de stat, inclusiv spitale, UPU etc – n.r.). De acolo il achizitionam si noi, improspatam stocul antiepidemic si le transmitem si in judet, la spitale, la serviciile de ambulanta unde stim ca au nevoie”, a precizat dr. Dragos Luca, directorul Directiei de Sanatate Publica judeteana.

La sediul DSP sunt pastrate aproximativ 10-15 doze de ser antiviperin, ce pot fi puse oricand la dispozitia spitalelor sau la punctele Serviciului Judetean de Ambulanta. Serul antiviperin trebuie administrat cat mai repede dupa muscatura, cu conditia ca victima sa recunoasca cu certitudine specia de reptila.

„In cazul in care pacientul muscat ajunge la o unitate spitaliceasca, i se pot administra tratamente simptomatice pana la sosirea antiviperinului, asta in cazuri extreme. Am primit o solicitare de la Primaria Anina care preciza ca exista un investitor in zona, agent privat, care intentiona sa achizitioneze cateva doze de antiviperin pentru angajati. L-am indrumat catre Unifarm si am aflat ca pretul unei fiole este undeva la 475 de lei. Pentru populatie avem noi dozele in cazul unei muscaturi si putem suplimenta stocul atunci cand este nevoie”, a mai adaugat dr. Luca. Traseele mai putin parcurse de pe Cheile Carasului, Cheile Nerei sau din jurul statiunii Baile Herculane sunt renumite nu doar pentru frumusetea lor, ci si pentru faptul ca pot ascunde vipere cu corn iesite la soare. Daca este vorba de zone unde serviciile de ambulanta nu au acces, sarcina de evacuare a persoanelor muscate este in obligatia Serviciului Salvamont.

Turistii muscati de vipera trebuie sa ramana cat se poate de calmi si sa nu accelereze circulatia sanguina ce ar raspandi rapid veninul in corp, si sa apeleze numarul 112.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *