Lupta impotriva fracturarii hidraulice din nou pe rolul instantelor din Bucuresti

Lupta împotriva fractur?rii hidraulice din nou pe rolul instan?elor din Bucure?ti
Lupta impotriva fracturarii hidraulice din nou pe rolul instantelor din Bucuresti
Lupta impotriva fracturarii hidraulice din nou pe rolul instantelor din Bucuresti

Joi, activistii de mediu au avut doua termene in instanta, in procese ce isi propun sa opreasca lucrarile de explorare si exploatare a gazelor de sist prin metoda fracturarii hidraulice, considerata nociva pentru mediu si om.

Prima actiune, prin care asociatiile „Romania fara Ei”, „Miscarea de Rezistenta de la Pungesti”, „Salvati Bucurestiul” si „Fundatia Eco-Civica” cer emiterea unei ordonante presedintiale impotriva Chevron pentru suspendarea lucrarilor la sonda Silistea – Pungesti a avut astazi cel de al doilea termen la Judecatoria Sectorului 1. Magistratii au ramas in pronuntare pe exceptiile formulate de Chevron privind competenta instantei in judecarea suspendarii lucrarilor la Pungesti.

Practic, Chevron a contestat calitatea procesuala a trei dintre reclamanti, respectiv Romania fara Ei, Salvati Bucurestiul si Fundatia Eco-Civica precum si competenta judecatoriei (avand in vedere valoarea mare a lucrarilor efectuate de Chevron la Pungesti) cerand mutarea dosarului la o instanta de contencios administrativ, ceea ce ar inseamna, practic, ca procesul se va prelungi foarte mult.

„Chevron invoca faptul ca se anuleaza acte administrative si e normal sa mearga in contencios, ori noi cerem suspendarea lucrarilor pana la revenire in legalitate, respectiv la respectarea intocmai a celor prevazute in acordul de mediu. (…) Noi nu cerem anularea actelor administrative ci sesizam o fapta de incalcare a actelor de autorizare si efectuarea de lucrari ilicite, astea fiind de competenta instantei civile” a declarat dl George Epurescu, presedinte Romania fara Ei, care acuza compania americana ca incearca sa tergiverseze procesul:

„In civil se pot introduce ordonante, dar in contencios nu – si nu avem deloc termene scurte, iar ei (Chevron n.r.) urmaresc doar tergiversarea. Astazi au mai adus si un al doilea avocat in aparare.” a completat George Epurescu.

Chevron a efectuat lucrari peste cele aprobate prin acordul de mediu, a mai declarat dl Epurescu, explicand ca firma americana a construit puturile de monitorizare a apei in interiorul perimetrului de explorare, in conditiile in care conform acordului de mediu, acestea ar fi trebuit sa fie amplasate la exterior. In atari circumstante, Chevron ar putea lesne sa-si ia uriasele cantitati de apa necesare pentru explorare din panza freatica a pungestenilor, desi, legal, s-a obligat sa si-o procure de la un tert.

„Chevron incearca sa acopere aceasta incalcare a acordului prin complicitatea Garzii de mediu Vaslui si a celor de la Apele Romane Prut Barlad” a declarat presedintele „Romania Fara Ei.”

Reamintim ca Chevron a pus deja in functiune sonda de explorare a gazelor de sist in Silistea-Pungesti, in ciuda protestelor sustinute ale localnicilor si activistilor de mediu, care le cer de luni de zile guvernantilor sa suspende acordul de exploatare Chevron. In prezent, pungestenii scot apa din fantani cu frica si se intreaba cat timp o sa mai fie buna de baut. Prin localitatea lor, (ocupata din 2 decembrie de jandarmi n.r.), patruleaza zeci de masini de politie, jandarmii au devenit o permanenta. Oamenilor, in majoritate tarani, le este pur si simplu frica de ziua de maine, declara in urma cu trei zile, dna Liliana Sava, localnica si membra a Miscarii de Rezistenta din Pungesti.

Tot in cursul zilei de astazi, Curtea de Apel Bucuresti a judecat actiunea intentata de Romania fara Ei impotriva Guvernului si a Agentiei Nationale de Resurse Minerale, prin care se cere anularea a sase Hotarari de Guvern privind aprobarea a sase acorduri petroliere pentru explorare-dezvoltare-exploatare gaze de sist in vestul tarii. Desi lotul de HG-uri a fost aprobat in noiembrie-decembrie 2012 de Victor Ponta, inainte de alegeri, a fost publicat in Monitorul Oficial abia dupa alegeri, remarca George Epurescu.

Activistii de mediu au primit un nou termen pana pe 19 iunie, pana atunci instanta obligandu-i sa traduca zeci de pagini de documentatie depusa la dosar. Desi procesul se judeca in Romania, instanta i-a obligat pe reclamanti sa traduca tot ei in engleza, pe cheltuiala lor, documentele venite de la guvern, si sa trimita traducerile, de asemenea pe cheltuiala lor, companiei East West Petroleum din Canada, care nu are subsidiara in Romania, asa cum prevede legea, tocmai pentru liberul acces la justitie al cetatenilor.

„Romania fara Ei” este in procedura de citare cu firmele ce ar putea fi afectate de anularea HG-urilor, incercand sa descurce itele concesionarilor aprobate de guvern:

Astfel, S.C. UNIVERSAL PREMIUM – S.A., o societate din Bucuresti de mare anvergura, cu 5 angajati careia guvernul i-a concesionat terenul EX-9 Paulis este in insolventa, MOL Hungarian Oil a cedat catre alta firma din Ungaria, Pamfora Oil & Gas SRL, Gas Public Limited Company a concesionat si ea, in consecinta, activistii au de „alergat.”

In ciuda tuturor piedicilor intampinate in instante, activistii anti-fracturare au de gand sa mearga pana la capat cu cauzele lor si spera ca instantele sa prinda curaj si sa decida in favoarea lor, avand in vedere potentialul nociv al fracturarii hidraulice, metoda de extragere a hidrocarburilor ce presupune injectarea, in sol, de mari cantitati de apa, „imbogatita” cu substante chimice, parte dintre ele cancerigene, altele doar foarte toxice, iar altele necunoscute – conform studiilor de specialitate.

„Asteptam ca instantele sa prinda curaj si sa judece si dosare grele, politice, sa nu fuga de raspundere folosindu-se de inamovibilitate pentru a se eschiva – ci sa faca justitie in aceasta tara insetata de dreptate si sa stearga zicala ca in Romania mori cu dreptatea in mana.”, a concluzionat presedintele „Romania Fara Ei.”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *