Consumul de nuci imbunatateste concentrarea si capacitatea de a prelucra informatiile, sustin oamenii de stiinta americani de la University of California, Los Angeles (UCLA), preluati de Daily Mail.
Acestea sunt concluziile unui studiu condus de Lenore Arab de la Scoala de Medicina „David Geffen”, UCLA, care a constatat ca functiile cognitive sunt in mod constant mai bune la participantii care au consumat nuci, indiferent de varsta, sex sau etnie.
Acest studiu, publicat recent, reprezinta prima analiza de mari dimensiuni dedicata legaturii dintre consumul de nuci si functiile cognitive si totodata singura cercetare care a inclus toate datele cognitive disponibile din multiple National Health and Nutrition Examination Survey (NHANES).
In studiul la care au participat adulti cu varsta cuprinsa intre 20 si 59 de ani, dar si persoane de peste 60 de ani, Lenore Arab si colegul sau, Alfonso Ang, au constatat ca participantii care au consumat mai multe nuci aveau rezultate semnificativ mai bune la sase teste cognitive, care au inclus teste de memorie, concentrare si procesare a informatiei.
Studiul se adauga unui numar tot mai mare de cercetari care atrag atentia asupra efectelor pozitive ale consumului de nuci asupra reducerii tulburarilor cognitive si bunei functionari a creierului, inclusiv asupra incetinirii sau prevenirii dezvoltarii bolii Alzheimer, asa cum au demonstrat-o testele realizate pe soareci.
Potrivit cercetatorilor, nucile beneficiaza de numeroase ingrediente active, care pot contribui la protejarea functiilor cognitive. Printre acestea se numara continutul ridicat de antioxidanti, combinatia de numeroase vitamine si minerale, dar si faptul ca nucile sunt o sursa importanta de acid alfa-linolenic (ALA), un acid omega-3 gras, cu efecte benefice asupra sanatatii inimii si creierului.