Nuga din margarina

Pentru producatorul Enola reteta de nuga este simpla: se amesteca zahar cu margarina si se presara arahide. Consumatorul va suferi insa complicatii mai ales daca produsul va face parte din dieta lui zilnica.
nuga
Nuga cu arahide Enola este un produs profund dezechilibrat nutritional cu un exces de glucide cu index glicemic foarte ridicat si absor-btie rapida (zahar si sirop de glucoza). Din aceasta cauza pancreasul endocrin va avea de suferit, fiind nevoit sa secrete o cantitate mai mare de insu-li-na intr-o perioada scurta de timp.

De asemenea, produsul analizat contine o cantitate foarte mare de grasime vegetala hidrogenata (margarina). Aceasta este incriminata in aparitia unor boli grave ale inimii si ale ficatului. De aceea, in unele tari folosirea grasimilor vegetale hidrogenate a fost restrictionata, iar in altele interzisa.

Profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare, spune ca, in concordanta cu Regulamentul European 1924/2006 produsul nu corespunde criteriilor nutritio-nale, fiind dezechilibrat din acest punct de vedere.

Din informatiile nutritionale pe care le ofera producatorul rezulta ca nuga are si o valoare energetica foarte ridicata de care trebuie sa tina cont mai ales persoanele obeze sau supraponde-rale. Produsul analizat nu contine aditivi alimentari, dar acest lucru nu inseamna ca are o valoare biologica ridicata. Dimpotriva, avand in vedere ca are in compo-zitie in special ingrediente care au trecut printr-un proces de industrializare, adu-ce deservicii sanatatii consumatorilor.

Producatorul nu specifica daca aromele utilizate sunt naturale sau de sinteza, detaliu important in stabilirea calitatilor nutritionale ale produsului. Oricum, prin cantitatea mare de margarina folosita se compromite toata compozitia.

In urma analizei informatiilor inscrise pe eticheta specialistul nostru ne spune ca produsul analizat nu este indicat copiilor, femeilor insarcinate si care alaptea-za, supraponderalilor si obezilor, suferinzilor de maladii cardiace, hepatice, re-nale, dermatologice, stomatologice, celor cu hiperuricemie (guta), celor cu celulita, persoanelor cu statu proinflamator siste-mic, celor cu dislipidemii. Suferinzii de dia-bet vor cere sfatul medicului curant inainte de consum si vor tine cont de cantitatea de glucide. Persoanele cu alergie la ara-hide si la ou vor testa o mica parte de produs pentru a vedea reactia organismu-lui.

ETICHETA
Zahar, sirop de glucoza, arahide 20%, albumina, grasime vegetala hidrogenata, aroma de migdale si vanilie. Valoarea nutritiva la 100 g produs: valoare energetica 416 kcal, glucide 86%, grasime 5,3%, proteina 6,1 %, umiditate 2,2%

Sursa: Jurnalul National

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *