Ministrul Mediului, Nicolae Nemirschi, a declarat ieri ca 5.764 de gropi de gunoi sunt ilegale, dupa ce, la 1 iulie, comisarul-sef al Garzii de Mediu, Silvian Ionescu, afirma ca numarul acestora este de peste 2.200. Nemirschi spune ca la evaluarea de dinainte de 1 iulie nu au fost luate in calcul si „mormanele de gunoi aruncate pe camp din doua carute”.
Ministrul Mediului, Nicolae Nemirschi, a prezentat ieri, intr-o conferinta de presa, situatia gropilor de gunoi din Romania. „La data de 16 iulie 2009, 78 de depozite urbane ar fi trebuit sa-si sisteze activitatea. Dintre acestea, numai 19 au fost inchise, restul de 59 functionand in continuare ilegal”, a declarat Nemirschi.
In ceea ce priveste gropile de gunoi din mediul rural, al caror termen-limita pentru sistarea activitatii a fost tot 16 iulie 2009, ministrul de resort a spus ca numarul acestora este de 5.764. „Dintre cele 7.068 de spatii rurale de depozitare a deseurilor, 1.304 au fost inchise, ceea ce inseamna ca 5.764 nu sunt conforme cu legislatia”, a afirmat Nemirschi.
In urma cu doua saptamani, comisarul general al Garzii Nationale de Mediu (GNM), Silvian Ionescu, prezenta in alte cifre situatia gropilor de gunoi neconforme din Romania. Statistica prezentata de Ionescu arata ca exista 2.297 de depozite de gunoi neconforme, dintre care „aproximativ 50 sunt depozite municipale”.
3.500 de gropi in plus
Intrebat de diferenta de aproximativ 3.500 de gropi, ce apar in cifrele prezentate ieri suplimentar fata de ceea ce afrimase Silvian Ionescu, ministrul Mediului a spus ca, de aceasta data, a fost evaluata „toata mizeria Romaniei”.
„Datele pe care le am le-am primit azi-noapte de la Garda de Mediu. Doar ca, de data aceasta, inspectorii Agentiei Nationale pentru Protectia Mediului si comisarii Garzii de Mediu au evidentiat si mormanele de gunoi de la marginea satului. Stiti cum se arunca la sate, doua carute de gunoi in camp”, a explicat Nemirschi.
De cealalta parte, comisarul general al GNM, vine cu alta explicatie. „Eu am spus ca sunt 2.297 de unitati administrativ-teritoriale unde exista gropi de gunoi neconforme, nu am spus ca sunt 2.297 de gropi”, ne-a declarat Silvian Ionescu.
„Ministerul si-a facut datoria”
In ceea ce priveste solutiile pentru rezolvarea situatiei gunoiului, ministrul spune ca institutia pe care o conduce si-a indeplinit obligatiile, iar responsabilitatea revine exclusiv primarilor. „Un primar a spus ca azi aude pentru prima data ca trebuie sa inchida groapa de gunoi”, a afirmat Nemirschi.
In opinia acestuia, gropile de gunoi vor continua sa functioneze ilegal pentru o perioada. „Apoi, cu niste costuri suplimentare, evident, se vor face depozite intermediare, de la care sa fie dus gunoiul catre gropile ce functioneaza legal”, a mai declarat ministrul. Cu toate acestea, demnitarul se arata increzator in faptul ca nu vom plati amenzi catre Uniunea Europeana. „Cred ca exista cam 80% sanse sa scapam de amenda proriu-zisa”, crede Nemirschi.
In mediul rural, avem 5.764 de spatii de depozitare neconforme.
Nicolae Nemirschi, ministrul Mediului
Am spus ca sunt 2.297 de unitati administrativ-teritoriale unde exista gropi de gunoi neconforme.
Silvian Ionescu, comisarul-sef al Garzii de Mediu
Sursa: Adevarul