BUN – Ceaiul eco este mai concentrat si mai bogat in substante active
Ceaiul, cea mai consumata bautura din lume dupa apa, este tot mai cautat in varianta ecologica, fara chimicale.
Ceai verde, ceai negru, ceai alb…. Ceaiul ecologic, fara chimicale, nu e un produs nou. A fost cultivat asa mii de ani. Insa, ca majoritatea celorlalte culturi agricole, in ultimii 50 de ani productia de ceai a fost invadata de chimicale sintetice.
TOXIC. Multi fermieri isi stropesc plantele de ceai cu substante chimice de peste 15-20 de ori in fiecare an. Cele mai multe dintre chimicalele pe care le utilizeaza – Aldrin 20 E, Carbofuran 30, Endosulfan 35 EC, Malathion 50 EC, Tetradifon 8 EC, Calixin 80 EC – sint listate ca riscante si toxice, si unele chiar sint interzise in tarile vestice. Mai mult, cel putin zece leoparzi si cinci elefanti au murit in India intre 1999 si 2001 din cauza dispersiei de pesticide in gradinile de ceai din Bengalul de Vest, potrivit ziarului The Times of India. Risca cineva? Pentru ca pesticidele afecteaza nu numai mediul inconjurator, ci si consumatorii, care ajung sa le ingereze o data cu ceaiul. Si pentru ca amestecul toxic sa fie complet, pe fondul imputinarii productiei de ceai, producatorii au inceput sa faca rabat de la calitate: concentratii mai mici si E-uri care sa mascheze schimbarea culorii si a gustului…
CURAT. Acum se inregistreaza o intoarcere catre productia de ceai fara chimicale, desi procesul de conversie – timpul in care nu se mai dau chimicale, dar productia nu e considerata bio – este lung, de trei, cinci ani. In acelasi timp si plantele medicinale ecologice cistiga teren. Consumul global bio a crescut cu peste 10% in ultima decada. De ce? Pentru ca oamenii nu mai vor sa mai inghita, o data cu aceasta bautura foarte populara, substante toxice ce le pun in pericol sanatatea. Si pentru ca produsele eco sint mai concentrate si mult mai bogate in substante active, benefice organismului, decit ceaiurile conventionale.
Sursa: Jurnalul National