O companie germana propune Consiliului Judetean Maramures deschiderea unor unitati de transformare a deseurilor in energie

0
476
Energie
Energie

In mai putin de un an, Maramuresul ar putea avea cinci unitati care sa transforme deseurile menajere si industriale in energie electrica si termica. Oferta a venit astazi, 5 aprilie, din partea reprezentantilor companiei germane EurAsia Management, pe un model care functioneaza la ora actuala cu succes in centrul Vienei si in alte mari orase din lume. Ea a fost facuta oficialilor Consiliului Judetean in ideea de a fi implementata cat de curand. Costurile pentru o asemenea ecoinvestitie se ridica la zeci de milioane de euro, proiectul fiind gandit ca un parteneriat public-privat.

Modulele de transformare a deseurilor, despre care au vorbit nemtii, functioneaza pe baza unor reactoare cu plasma, de ultima generatie, si ating temperaturi de pana la 2.500 de grade Celsius, ceea ce permite tocarea si arderea oricarui tip de reziduuri – incepand de la cele menajere si ajungand la cele ce provin din industrie. Metoda este 100% ecologica, avand certificatele verzi necesare din partea forurilor europene, a aratat, pentru eMaramures, reprezentantul companiei, Yorgos Lagonranis.

„Sunt aici, practic, pentru a studia oportunitatea si posibilitatile de a implementa un proiect pentru transformarea deseurilor in energie. Este vorba despre deschiderea unor unitati care absorb toate felurile de deseuri, fara a avea emisii poluante. Deseurile pot veni nesortate, ele fiind selectate automat ulterior, iar la celalalt capat avem energie pura, care poate fi distribuita pe retea”, a declarat oficialul EurAsia Management.

Lagonranis a mentionat ca, avand in vedere volumul de deseuri care se acumuleaza zilnic in Maramures, ar fi de preferat infiintarea a trei statii de prelucrare in zona Baia Mare, mai exact la Farcasa, unde exista si disponibilitatea necesara din partea primariei, iar alte doua unitati ar trebui sa deserveasca zona istorica a judetului – la Sighetu Marmatiei si Borsa. Pe langa energia electrica si termica produsa de aceste uzine, din procesul de incinerare va rezulta si un material care, in strainatate, este folosit pentru asfaltarea soselelor.

“Pentru nevoile unui judet cum e Maramuresul am estimat o investitie de aproximativ 75 – 80 de milioane de euro. Vom incepe sa infiintam unitati una dupa cealalta, in paralel. Daca se va demara proiectul in mod prompt, prima statie de transformare a deseurilor in energie ar putea fi functionala in urmatoarele sase-opt luni”, a explicat investitorul strain.

Pentru deschiderea unei astfel de unitati ecologice, ar trebui puse la dispozitie suprafete de 5.000 – 7.000 de metri patrati, in incinte urmand sa fie amenajate si zone pentru spalarea, respectiv dezinfectarea camioanelor. Proiectul ar urma sa fie unul paralel celui derulat deja pentru managementul deseurilor menajere din judet si ar putea elimina aproximativ 500 de tone de deseuri in fiecare zi.

”Am discutat problemele legate de dezvoltarea judetului, nu strict de deseuri, pentru ca intotdeauna am considerat ca, pe langa implementarea sistemului de management al deseurilor – proiect care e in stadiu final si va fi depus la Ministerul Mediului -, putem sa gasim si solutii alternative de creare de energie electrica, de energie termica, avand ca materie prima deseurile”, a declarat, la finalul discutiilor, presedintele Consiliului Judetean, Mircea Man.

Seful administratiei maramuresene a mai mentionat ca a discutat, astazi, cu investitorul strain si oportunitatea altor investitii in judet – cele mai multe pe linie de infrastructura, nemtii fiind interesati sa intermedieze venirea altor firme importante in Maramures. Autoritatile au mentionat ca, la nivelul judetului Maramures, se produc peste 200.000 de tone de deseuri pe parcursul unui an, media zilnica pe cap de locuitor in zona urbana fiind de 0,9 kilograme, iar in mediul rural, de 0,4 kilograme.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.