O familie din Bistrita este hotarata sa construiasca prima casuta ecologica intr-o mare de vile cu multe etaje, majoritatea pustii. Cu ajutorul prietenilor chemati “in claca”, Monica Ungur si sotul ei sunt decisi ca, din primavara, sa construiasca locuinta naturala peste podul Jelnei, la marginea padurii. “E un locusor foarte frumos, cu o priveliste peste toata Bistrita”, spune Monica Ungur.
De ce vreti sa va faceti o casa ecologica?
Ca sa fiu sincera, din cauza banilor. Nu avem bani. Discutam cu sotul meu si ne-am dat seama ca dorinta sa ne facem casa avem, dar putinta, nu. Asa ca am inceput sa studiem si am aflat ca, de fapt, a-ti face o casa naturala poate fi la fel de costisitor ca atunci cand iti faci o casa normala, dar, daca iti faci o casa naturala muncind tu, cu prietenii si familia, atunci te poate costa foarte putin. Am aflat exemple concrete de oameni care au facut acest lucru, cum ar fi domnul din Miercurea Ciuc care si-a facut o casa naturala investind 10.000 de euro si mai stiu tot o familie tanara din Turda care are o casa mai mica, dar au facut-o cu 15.000 de euro in conditiile in care au montat si panouri fotovoltaice cu care isi asigura curentul electric. De multi ani de zile sunt in zona aceasta a naturalului. Am simtit nevoia si de sanatate, am nascut un copil intre timp, preocuparile mele profesionale s-au schimbat cu 180 de grade. Acum ma pregatesc sa consiliez mamici sa nasca sanatos si sa alapteze. Toate aceste lucruri care au inceput de un timp, un soi de intoarcere la ce e bun si drag, si natural m-au dus la ideea de casa ecologica sau din materiale naturale. Practic inca nu stim, dar vrem sa o incepem in primavara.
Am inteles ca sunt eficiente energetic aceste case si vreau sa va intreb daca si acest aspect a contat in luarea deciziei dumneavoastra.
Cu siguranta! Iti da si un sentiment de bine sa fii autonom. Se ia curentul, tu ai curentul tau pe care-l obtii natural, la fel si incalzirea. E si o parte de incredere, si o parte de siguranta, automat. Ganditi-va numai la curentul pe care-l cumparam de la Electrica, singurul furnizor. Daca vrei sa ai alta optiune, in Romania nu poti avea. Daca se taie curentul, practic ramai cu toate moarte. Fiind autonom, nu mai ai aceasta problema.
Vreti sa va faceti casa ecologica impreuna cu prietenii?
Da, observ in anturajul nostru. Suntem niste familii tinere care ne intalnim, dar, in ultima vreme, ne vedem tot mai rar. Copiii merg la gradinita, lumea lucreaza, nu mai ai timp sa te vezi sau te cunosti. Stam in Bistrita si aflam de pe internet, de pe Facebook, ce mai facem. Cred ca se poate si numai prin exemplul personal poti dovedi.
Cat aveti de gand sa investiti si unde vreti sa va faceti casuta ecologica?
Nu stiu sincer, undeva la 20.000 de euro, sa vedem daca reusim sa-i adunam pe toti. Casuta va fi aici, peste podul Jelnei, undeva mai sus, pe partea stanga. E un locusor foarte frumos, care ne foarte drag, sub padure si cu o priveliste peste toata Bistrita. Am zis ca, daca as sta acolo, nici nu m-as mai da jos de pe deal. As ramane acolo sa-mi fac profesia, sa-mi castig existenta. Nu putem fi absurzi si sa ne imaginam ca putem trai fara a practica o profesie, dar as ramane acolo fiindca imi place foarte mult.
Ce fel de casa veti face? Din baloti de paie, din cob?
Nu ne-am hotarat inca. Urmeaza sa luam decizia in urma unei discutii personale cu Nemeth Janos, ramane sa ne decidem. Sotul meu vrea sa o construiasca el, poate va intra chiar in acel “an sabatic”, un an pe care sa si-l ia liber de la serviciu. Trebuie sa fim sinceri, nu poti lucra doar cateva ore pe zi ca sa-ti faci o casa, nu poti. Iarna aceasta stam la gura sobei, astudiem, citim si la primavara, dupa Pasti, ne apucam. Deja am avut propuneri din partea prietenilor care vor sa ne ajute si ne bucuram foarte mult, ne simtim incurajati.
Felicitari, doamna, mult succes!
Interviu realizat de Cristiana Sabau