O mie de aradeni au iesit aseara in strada la Curtici pentru a sustine agricultura locala, in detrimentul exploatarii gazelor de sist

O mie de aradeni au iesit aseara in strada la Curtici pentru a sustine agricultura locala, in detrimentul exploatarii gazelor de sist
O mie de aradeni au iesit aseara in strada la Curtici pentru a sustine agricultura locala, in detrimentul exploatarii gazelor de sist

O mie de aradeni au iesit aseara in strada la Curtici pentru a sustine agricultura locala, in detrimentul exploatarii gazelor de sist. Zona Aradului a fost concesionata pentru explorare unei companii ce face parte din grupul maghiar MOL si care a anutat in mai multe randuri ca va cauta in zona petrol si gaze naturale. Proteste au fost si la Vaslui, unde 150 de oameni au iesit in strada. Nu vor explorarea gazelor de sist nici la Pungesti, nici in alte comune unde sunt amplasate sondele companiei Chevron.

Acompaniati de sunetul clopotelor, o mie de aradeni au marsaluit tacut pe strazile din Curtici pentru a arata ca sunt impotriva gazelor de sist.

„Ne aparam sanatatea si viata noastra si a urmasilor nostrii. Protestam impotriva exploatatorilor si exploratorilor gazelor de sist care pe langa ca ne distrug sanatatea si viata noastra mai atenteaza si la pamantul roditor din Curtici”, a spus unul dintre participantii la protest.

„Protestam impotriva explorarii si exploatarii gazelor de sist in aceasta zona cu agricultura performanta si deplangem lipsa de logica a a Guvernului”, a spus un alt manifestant.

Cu toate ca firma care a castigat dreptul de explorare in zona si a anuntat in mai multe randuri ca nu va cauta gaze de sist, locanicii nu se lasa usor convinsi si spun ca nu vor lasa nici in ruptul capului ca pamantul lor roditor sa ajunga parloaga.

„Au venit la mine anul trecut, in 2013, in nenumarate randuri. Si au spus foarte clar, pe fata: da domnule, vrem gaze de sist”, a spus Dimitrie Musca, directorul Combinatului Agroindustrial Curtici.

„Vom da inca o hotarare de consiliu prin care vom interzice exploatarea gazelor de sist prin fracturare hidraulica, dupa aceea vom organiza alte manifestatii de acest gen si, in final, daca nu vom fi ascultati, vom face si un referendum local”, a declarat Nicolae Aanitei, primarul din Curtici.

Perimetrul de explorare in care este inclusa zona Aradului cuprinde o suprafata de peste 560 de kilometri patrati. Compania spune ca prima faza a operatiunilor va dura 6-7 luni si nu va implica nici explozii si nici forari de puturi.

Si in Vaslui, oamenii au iesit sa protesteze contra gazelor de sist, in ciuda celor -15 grade din termometre.

„Stop Chevron, Stop Chevron, Stop Chevron, Stop Chevron”, au scandat protestatarii.

Ei ameninta ca, daca autoritatile nu le vor respecta cerintele, vor organiza din ce in ce mai multe mitinguri.

„Sa dea o lege prin care sa interzica explorarea si exploatarea gazelor de sist prin metoda fracturarii hidraulice”, a spus Marius Ignat, lider al protestatarilor.

„Contestam toate autorizatiile, avizele de mediu si de asemenea sa depunem plangere impotriva jandarmeriei pentru a parasi zona Pungesti”, a spus un manifestant.

Localnicii din Pungesti sunt cei mai suparati. In comuna lor, compania Chevron a amenajat deja santierul unde va fi amplasata sonda de forare.

„Noi, practic, nu suntem impotriva gazelor de sist. Suntem impotriva metodei prin care vor sa extraga. Metoda daunatoare care otraveste apa, aerul, pamantul”, a spus un localnic.

Protestatarii si-au programat deja urmatorul miting. Saptamana viitoare vor iesi din nou in strada.

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,101FaniÎmi place
108CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente