O mie de opozanti ai energiei nucleare au manifesat duminica la Tokyo, la un an dupa accidentul de la centrala atomica Fukushima

Miting impotriva energiei nucleare la Tokyo

O mie de opozanti ai energiei nucleare au manifesat duminica la Tokyo, la un an dupa accidentul de la centrala atomica Fukushima, pentru care operatorul Tokyo Electric Power (TEPCO) a prezentat din nou scuze.

“Opriti toate reactoarele acum!”, au scandat militantii in fata sediului TEPCO din capitala, in prezenta a zeci de politisti.

Dupa cateva ore, o mie de persoane s-au adunat in parcul Hibiya din centrul capitalei, pentru a spune nu energiei nucleare si a aduce un omagiu victimelor seismului urmat de un tsunami, la ora 14.46 (7.46, ora Romaniei), ora precisa la care s-a produs catastrofa la 11 martie 2011.

Presedintele TEPCO, Toshio Nishizawa, s-a deplasat la centrala Fukushima Daiichi, participand la un moment de reculegere alaturi de muncitori si prezentand scuze pentru acest accident.

“Ne cerem scuze fata de locuitorii din regiune si fata de societate, pentru problemele si ingrijorarile cauzate”, a declarat el. “Am primit critici severe si vom corecta ceea ce trebuie”, a adaugat el.

Intr-o conferinta de presa din cursul zilei, un alt lider al TEPCO a promis ca vor fi depuse toate eforturile pentru despagubirea victimelor dezastrului.

Viata a peste un milion si jumatate de persoane din provincia Fukushima a fost bulversata de dezastru, dintre care 160.000 au fost nevoite sa-si paraseasca locuintele si sa-si abandoneze toate bunurile din cauza contaminarii radioactive.

Din cauza acestui dezastru, cel mai grav dupa cel de la Cernobil (Ucraina) din 1986, doar doua reactoare nucleare mai sunt in functiune in Japonia, din totalul de 54. Unitatile oprite pentru mentenanta sau din alte motive vor putea fi repornite doar daca trec testele de rezistenta la cutremur si tsunami si daca primesc aprobarea autoritatilor locale.

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,101FaniÎmi place
108CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente