O noua solutie: incalzirea cu agropeleti

O noua solutie: incalzirea cu agropeleti
O noua solutie: incalzirea cu agropeleti

„Tinta noastra este sa asiguram incalzire ieftina in unitatile pe care le avem in subordine”, a afirmat joi, seful administratiei judetene sucevene, Catalin Nechifor, solicitand plenului CJ Suceava sa faca cat mai repede un studiu de piata si sa pregateasca partea tehnica si financiara pentru infiintarea unei companii care sa produca peleti din paiele rezultate in urma culturilor agricole vegetale, ca sursa de energie regenerabila pentru incalzirea centrelor de plasament, a centrelor de asistenta sociala, dar si in alte institutii locale. Presedintele CJ Suceava a aratat ca factura de incalzire numai pentru unitatile din subordinea CJ Suceava a fost in iarna trecuta de aproximativ doua milioane de euro (8 milioane de lei) si considera ca, prin realizarea unui sistem de incalzire folosind resurse regenerabile, o mare parte din fondurile care sunt folosite pentru incalzire vor putea fi indreptate spre dezvoltare.

Nechifor a explicat intr-o conferinta de presa ca firma ce urmeaza sa fie infiintata de CJ Suceava in asociere cu mai multe consilii locale, va construi o fabrica de producere a agropeletilor, folosind reziduurile culturilor de paioase. El a precizat ca peletii rezultati vor fi folositi, in principal, pentru incalzirea centrelor de plasament, al centrelor de asistenta sociala, dar si pentru scoli, sedii de politie sau primarii din localitatile partenere. „Vom folosi economiile rezultate din scaderea costurilor incalzirii la proiecte de dezvoltare”, a spus Nechifor.

Seful administratiei judetene considera ca aceasta solutie este novatoare si presupune beneficii importante, pe langa reducerea costurilor infiintandu-se locuri de munca in mediul rural, iar agricultorii, care acum ard paiele rezultate, vor valorifica aceste reziduuri.

Catalin Nechifor a aratat ca fabrica, a carui cost este de aproximativ 200.000 de euro, cu tot cu spatiile de depozitare si platforma de preluare si cantarire, poate produce 20 de tone de agropeleti pe zi. Media de paie la hectar este de 1,5-2 tone, iar raportul de transformare este unu la unu. El a subliniat ca materia prima nu necesita uscare, iar peletii din paie au o putere calorica de 4 calorii/kilogram, apropiata de cea a peletilor din lemn, care este de 5 calorii/kilogram.

Nechifor a aratat ca pentru incalzirea unui centru de asistenta sociala, exemplificand cu Sasca unde s-a montat centrala termica cu peleti, este nevoie de 400 de tone pe iarna. Totodata, in timp ce peletii din lemn costa in medie 150-160 de euro/tona, costul agropeletilor se ridica la 50 de euro/tona.

Presedintele CJ Suceava a aratat ca autoritatile sucevene doresc sa exploateze aceasta nisa in conditiile in care piata de biomasa cat si cea de peleti din lemn sunt acoperite in judet. El a mai mentionat ca este primul proiect de acest gen initiat de o autoritate locala din tara.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *