O populatie de balene, amenintata cu disparitia

0
480
20 de balene au esuat aproape de coastele Floridei. Doar 7 au supravietuit

O intreaga populatie de balene, formata din 28, pana la 31 de indivizi, a fost descoperita de oamenii de stiinta americani in Pacificul de Nord, care insa atrag atentia asupra pericolului ca aceasta sa dispara, in principal din cauza pescuitului excesiv din anii ’60.populatie balene

Echipa de oameni de stiinta, condusa de Paul Wade de la Alaska Fishering Science Center, a descoperit populatia de balene-japoneze (Eubalaena japonica) si a estimat ca aceasta mai cuprinde 20 de masculi si doar opt femele.

Tocmai numarul extrem de redus de femele face ca viitorul acestei specii de balena sa fie unul nesigur, se arata in studiul publicat de cercetatori in revista stiintifica Biology Letters.

Potrivit AFP, descoperirea oamenilor de stiinta americani confirma decizia Uniunii Internationale pentru Conservarea Naturii (IUCN), care a clasat aceasta populatie, mai mica de 50 de indivizi, ca fiind „in pericol de disparitie”.

In Pacificul de Nord mai traieste o populatie de balene-japoneze, dar si aceasta se afla in pericol, deoarece numara mai putin de 900 de indivizi.

Cele doua populatii nu au absolut niciun contact, sunt foarte diferite intre ele, au tinut sa precizeze cercetatorii.

Balena-japoneza din Pacificul de Nord a fost grav afectata de pescuitul excesiv din secolul al XIX-lea, dar si de pescuitul ilegal al Uniunii Sovietice din anii ’60.

Echipa de cercetatori americani a utilizat, in realizarea descoperirii lor, tehnica „capture/recapture”, o metoda clasica de studiere a faunei. Aceasta consta in capturarea si marcarea animalelor, apoi eliberarea lor.

Proportia de animale marcate permite evaluarea marimii unei populatii care nu are niciun contact cu alti reprezentanti ai speciei sale, asa cum este si cazul acestor balene-japoneze.

Cealalta metoda utilizata consta in realizarea de fotografii de la inaltime si apoi de pe vapoare, rezultatele acesteia fiind foarte apropiate de cele ale tehnicii „capture/recapture”: 31, respectiv 28 de indivizi.

Sursa: Intact News

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.