Unde migreaza privighetorile iarna?

Oamenii de stiinta au reusit sa rezolve misterul migratiei privighetorilor pe timpul iernii, dupa ce au inregistrat drumul de 4.828 de kilometri facut de o singura privighetoare.privighetori

Micuta pasare a fost una dintre cele 20 capturate anul trecut si dotate cu dispozitive de ultima generatie pentru a inregistra migratia anuala din Methwold Hythe, Norfolk.

Pasarile au parasit Anglia pentru a ajunge tocmai in Africa, la sfarstiul lunii iulie din 2009, protejandu-se astfel de iarna britanica.

Sapte din cele 20 de pasari au fost prinse din nou de cercetatorii de la British Trust for Ornithology (BTO), insa un singur dispozitiv a functionat corect in tot acest timp. Informatiile downloadate de pe un cip pe un alt dispozitiv de dimensiunile unui nasture, au aratat ca micuta pasare a ajuns tocmai in vestul Africii, in Guineea-Bissau.

Conform Daily Mail, oamenii de stiinta spera sa utilizeze informatiile obtinute pentru a descoperi de ce numarul privighetorilor din Marea Britanie a scazut cu 91% in ultimii 40 de ani.

„Aceasta descoperire ne revolutioneaza intelegerea. Datorita unei singure pasari stim mai multe despre privighetori decat am descoperit in ultimii 100 de ani. Daca vrem sa stim ce se intampla in Africa sau in tarile pe care le strabat pasarile, trebuie sa stim mai intai unde zboara. Altfel nu am putea observa schimbarile din regiunile in care migreaza”, a explicat dr. Chris Hewson, de la BTO.

Specialistii au folosit un senzor de lumina si un cip pentru a inregistra perioada de lumina din zi, in functie de ora si calendar, dupa care poate fi dedusa latitudinea si longitudinea. Din pacate, dispozitivele nu sunt destul de mari pentru a transmite informatiile direct, asa ca datele sunt stocate si pot fi downloadate abia in momentul in care pasarea este capturata.

Dispozitivul amplasat pe privighetoarea de sex masculin arata ca si-a inceput calatoria pe 25 iulie si a ajuns in sudul Frantei la sfarsitul lunii august. Timp de trei saptamani s-a oprit in Maroc pentru a se odihni, dupa care si-a continuat calatoria catre vestul Saharei, unde s-a mai oprit o data, de la sfarsitul lunii octombrie la inceputul lunii noiembrie, cand a plecat catre Senegal.

Sursa: Intact News

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *