Primele luni ale lui 2010, cele mai calde din istorie

0
353

Primele cinci luni ale acestui an au fost cele mai calde inregistrate vreodata de la inceputul masuratorilor privind temperaturile, initiate in 1880, se arata intr-un raport al Centrului National american pentru Date Climatice, citat de AFP.temperaturi

Astfel, temperatura pamantului combinata cu temperatura oceanelor a afisat, in perioada ianuarie-mai 2010, cu 0,68 de grade Celsius mai mult decat media inregistrata in secolul XX, a precizat institutul meteorologic.

Lunile martie, aprilie si mai au inregistrat temperaturi care nu mai fusesera atinse dupa anul 1880, cu 0,73 de grade Celsius mai mari decat cele din secolul trecut.

Pana in prezent, doar anul 1998 a avut trei luni in care temperaturile au atins niveluri record, respectiv februarie, iulie si august.

De la inceputul acestui an, planeta s-a incalzit cu precadere in Canada, in nordul Statelor Unite, in sudul Groenlandei, in Africa de Nord, in Asia de Sud-Vest, in Siberia si in sudul Australiei.

In schimb, conditii meteorologice cu temperaturi mai coborate fata de cele normale au fost observate in sud-estul Statelor Unite, in Asia Centrala si in Europa de Vest

Aceleasi fenomene inverse au putut fi constatate si in cazul celor doi poli: in luna mai, banchiza arctica s-a topit cu 50% mai repede decat de obicei, in timp ce marea de gheata din Antarctica avea o suprafata cu 7,3% mai mare decat media inregistrata in 1979-2000.

Sursa: Intact News

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.