Laptele de camila, la fel de bun ca laptele matern si nu provoaca alergii

Vin vremuri grele pentru comerciantii de lapte de vaca si oaie, pentru ca piata europeana urmeaza sa fie luata cu asalt de laptele de camila.lapte camila

Faimosul animal cu respiratie urat mirositoare si cu un ciudat simt al umorului pare cea mai putin dezirabila sursa de lapte pentru micul dejun, scrie Reuters, insa furnizorii din Emiratele Arabe sustin ca este la fel de sanatos ca laptele matern.

„Persoanele care au intoleranta la lactoza pot bea lapte de camila fara nicio grija deoarece, spre deosebire de laptele de vaca, nu cauzeaza alergii proteice si este bogat in insulina”, explica Ulrich Wernery, director stiintific in cadrul Laboratorului de Cercetari Veterinare din Dubai.

Cu un gust similar laptelui de vaca, acela de camila este foarte apropiat din punct de vedere al compozitiei cu laptele uman, facand din el cea mai buna optiune. Laptele de camila are, de asemenea, un continut crescut de vitamina C, iar Wernery spune ca acest aspect a salvat vietile beduinilor care calatoreau saptamani in desert, fiind privati de fructele sau legumele care sa le asigure necesarul de vitamine, dar care isi luau proteinele din laptele de camila.

Comisia Europeana a aprobat, recent, planurile de screening a acestui tip de lapte si a anuntat ca va trimite o echipa de experti UE care sa inspecteze doua dintre principalele ferme de prelucrare a laptelui de camila din Emiratele Arabe – Al Ain Dairy, care produce „Camelait,” si Emirates Industry for Camel Milk and Products”, care a scos pe piata „Camelicious”, lapte care se gaseste in majoritatea hipermarketurilor din Emiratele Arabe Unite.

Wernery se asteapta ca Uniunea Europeana sa isi dea acordul de import a laptelui de camila incepand cu anul viitor, dar spera si in deschiderea unor noi piete de desfacere in Statele Unite, Canada, China si Hong Kong.

Cel mai bun, dar si cel mai scump

Insa, laptele de camila ar urma sa ajunga in Europa la un pret mult mai ridicat decat oricare produs similar aflat spre vanzare. In Emirate, unde nu se pune problema importului, un litru de lapte de camila costa 1.09 dolari, cu mult mai mult comparativ cu un litru de lapte de vaca.

„O vaca produce mai mult lapte decat o camila – aproximativ 50 de litri pe zi, iar o camila numai 10-15”, explica Wernery, care este actionar la „Cameicious”.

El considera ca, in cazul in care laptele de camila va ajunge si pe piata europeana, consumatorii vor dori sa le fie puse la dispozitie si produse derivate din acesta, precum branza, ciocolata sau inghetata.

Sursa: Evenimentul Zilei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *