O specie disparuta din Romania in anii 1800, redescoperita in Delta Dunarii

Castor

Cuibul unui castor european, specie care ar fi disparut de la noi din tara inca din 1823, a fost descoperit de agentii ecologi ai Administratiei Rezervatiei Biosfrei Delta Dunarii in zona complexului lacustru Somova – Parches, pe malul canalului Calugarul. Prezenta exemplarelor de castor european, numit si breb, s-a confirmat prin cuibul acestora si puietul de salcie ce a fost ros de aceste mamifere. Animalele nu au fost vazute, deoarece au activitate nocturna si sunt foarte tematoare. In prezent nu se cunoaste numarul acestor mamifere, iar cuibul va fi monitorizat permanent de catre inspectorii ecologi din zona.
Castorul european (Castor fiber) a disparut din tara noastra in anul 1823, din zona Moldova-Veche, judetul Caras-Severin. A fost reintrodus in Romania in anul 1998, ca urmare a unui program demarat de Ministrul Mediului din acea vreme. Au fost adusi atunci 21 de castori din landul Bavaria, fiind eliberati in albiile raurilor din judetul Brasov.
In cadrul proiectului DANUBEPARKS – Reteaua de Arii Protejate Dunarene – Dezvoltarea si Implementarea de Strategii Transnationale pentru Conservarea Patrimoniului Natural al Dunarii, implementat de Administratia Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii ca partener in proiect, s-a realizat un Manual de management al speciei de castor european (Castor fiber) in bazinul Dunarii, precum si o harta a distributiei acestei specii.  Ideea de baza a Manualului de management este de a face accesibile toate informatiile importante despre populatia de castor european, pentru a asigura protectia speciei si pentru a minimiza daunele rezultate din activitatile castorului, inca de la aparitia lor initiala pe teritoriul tarilor din bazinul Dunarii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *