Copiii vor avea ocazia sambata aceasta sa vada, in Parcul Etnografic din Cluj, una dintre cele mai frumoase activitati de ornitolog: inelarea pasarilor.
Societatea Ornitologica Romana (SOR) isi continua eforturile de a face din Cluj cel mai prietenos oras cu pasarile salbatice din Romania.
Sambata aceasta, 21 iunie, de la ora 8, clujenii pot participa la evenimentul „O zi cu pasari in Muzeul Satului”, care va avea loc in Parcul Etnografic National „Romulus Vuia” din Cluj.
„O zi cu pasari in Muzeul Satului” este un eveniment gandit pentru toate grupele de varsta, astfel incat fiecare participant sa se poata regasi in actiunile planificate, sustin organizatorii. Astfel, copiii vor avea ocazia sa vada una dintre cele mai frumoase activitati de ornitolog: inelarea pasarilor. Pasarile sunt prinse cu ajutorul plaselor ornitologice, care nu le ranesc, apoi sunt masurate si cantarite, li se ataseaza un inel pe picior si sunt eliberate.
De la ora 10 vor fi organizate diverse ateliere de activitati artizanale iar cei mai mari dintre participanti, printre altele, vor avea posibilitatea sa-si pregateasca o lista a lor cu pasarile observate in Parcul Etnografic.
Biletul de intrare in Parcul Etnografic costa 6 lei pentru adulti si 3 lei pentru copii. Participantii vor avea asigurat un loc unde sa poata servi gustarile cu care au venit de acasa.
Evenimentul este parte a proiectului „Pasarile Clujului: cresterea diversitatii speciilor prin colaborare intre ornitologi, experti silvici si publicul larg”, cu finantare din partea Spatiului Economic European (SEE) in valoare de aproape 75.000 euro. Potrivit SOR, prin acest proiect, in numai doi ani de zile, Clujul va deveni „cel mai prietenos oras din Romania pentru pasarile salbatice”. Unul dintre obiectivele principale ale proiectului este marirea numarului si a diversitatii speciilor de pasari care cuibaresc sau ierneaza in Cluj. Pentru a atinge acest obiectiv, vor fi amplasate cu ajutorul voluntarilor si al membrilor SOR nu mai putin de 1.360 de cuiburi artificiale, marea majoritate in padurile si livezile din jurul orasului, dar si in parcurile din oras. Tot in parcuri vor fi amplasate hranitori pentru pasari.
Curtea noastra – gradina pasarilor
Recent, Societatea Ornitologica Romana si Scoala Gimnaziala Horea din Cluj-Napoca au implementat proiectul „Curtea noastra – Gradina Pasarilor”. Proiectul urmareste implicarea elevilor in amenajarea spatiului verde din jurul scolii, prin transformarea acestuia intr-un mediu prietenos cu pasarile citadine si prin educarea elevilor in directia protejarii acestora.
„Dupa plantarea arborilor si a arbustilor atragatori pentru pasari prin fructele lor comestibile, proiectul a continuat prin amplasarea de panouri informative despre pasarile pe care le pot vedea elevii in curtea scolii si in imprejurimile ei. Au fost montate si cuiburi artificiale, care, la primavara,vor putea fi ocupate de pasari”, au explicat reprezentantii SOR. Activitatea s-a desfasurat pe 17 iunie si, in ciuda unei ploi care a tinut aproape pe toata durata evenimentului, a fost un succes.
Cuiburi cu parsi
In cadrul finantarii SEE mentionate, SOR implementeaza, din martie anul acesta pana in martie 2016, un proiect care vizeaza cresterea numarului de specii de pasari din Cluj, prin amplasarea de cuiburi artificiale, dar si de hranitori in parcurile orasului si in padurile si livezile din apropiere. In aceasta perioada, expertii SOR verifica aceste cuiburi si observa de aproape puii de pasari cu puf de curand iesiti din ou, sau chiar oua inca nedeschise. Ei au intalnit inclusiv situatii in care cuiburi relativ micute sunt ocupate si de 12 – 15 pui de pitigoi, sau pe de alta parte graurii care umplu tot interiorul cuibului artificial cu material de cuib si depun doar patru – cinci oua, asigurand astfel siguranta oualor si a puilor.
Din cele 434 de cuiburi verificate pana acum au fost ocupate 202. In unele paduri procentajul de ocupare este mai mare de 80%, dar din pacate acest numar este mult mai mic in parcurile orasului.
Printre speciile ocupante se numara pitigoiul mare, pitigoiul albastru, pitigoiul de bradet, dar si ticleanul sau graurul. Pe langa pasari, cuiburile au fost ocupate si de alte specii interesante, ca de exemplu parsul cu coada stufoasa, una din cele mai sfioase specii de mamifer din Romania, care are si el pui.