Oamenii cauzeaza eroziuni comparabile cu cele alor raurilor si ghetarilor

ghetariUn nou studiu a scos la iveala faptul ca marile proiecte de agricultura pot eroda suprafata Pamantului comparabil ca proportie cu cele mai mari rauri si cei mai mari ghetari.

Publicat online in cotidianul Nature Geoscience, cercetatorii ofera probe complete despre cum oamenii dau o alta forma planetei. Totodata constata, contrar studiilor anterioare, ca raurile sunt la fel de puternice in erodarea peisajelor ca ghetarii.
In anumite cazuri, cercetatorii au descoperit ferme intinse erodand terenuri agricole de ses cu o viteza comparabila cu cea a ghetariilor si a raurilor din depresiunile montane cele mai active tectonic.

“Acest studiu demonstreaza ca oamenii joaca un rol important in accelerarea eroziunii din regiunile joase”, mentioneaza Michele Koppes, profesor de geografie la Universitatea Britanica Columbia(UBC) si autorul principal al studiului.”Aceste regiuni de altitudine joasa nu au acelasi grad de inaltare tectonica,astfel incat terenul este dezgolit cu o viteza nepotrivita”.
Contrar studiilor anterioare, acestia au descoperit ca raurile si ghetarii din traseele montane active sunt capabile sa erodeze peisajele cu mai mult de un cm pe an. Studiile anterioare au indicat ca ghetarii pot sa erodeze peisajele de pana la 10 ori mai repede decat raurile, spunea Koppes.

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,220FaniÎmi place
108CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente