Obama: Din 20 ianuarie, Iranul va incepe pentru prima data sa elimine stocul sau de uraniu imbogatit

Obama: Din 20 ianuarie, Iranul va incepe pentru prima data sa elimine stocul sau de uraniu imbogatit
Obama: Din 20 ianuarie, Iranul va incepe pentru prima data sa elimine stocul sau de uraniu imbogatit

Statele Unite si Uniunea Europeana au salutat duminica decizia de a pune in aplicare, incepand cu 20 ianuarie, a acordului in domeniul nuclear dintre Teheran si marile puteri, incheiat la sfarsitul lui noiembrie.

Incepand cu 20 ianuarie, Iranul va incepe pentru prima data sa elimine stocul sau de uraniu puternic imbogatit si sa demonteze o parte din infrastructura care face posibila aceasta imbogatire“, a declarat presedintele american Barack Obama, subliniind ca toate clauzele acordului preliminar “permit avansarea catre obiectivul nostru comun: de a impiedica Iranul sa se doteze cu o arma nucleara”.

Salut acest pas important si ne vom concentra de acum inainte pe sarcina cruciala vizand obtinerea unei rezolutii complete, care va tine cont de ingrijorarile noastre privind programul nuclear iranian“, a adaugat el.

Inaltul reprezentant UE pentru Afaceri Externe, Catherine Ashton, de asemenea, a salutat aceasta decizie. “Bazele pentru o aplicare coerenta, solida si treptata a planului de actiune comun, pe termen de sase luni, au fost puse“, a apreciat Ashton.

Noi cerem Agentiei Internationale pentru Energie Atomica (AIEA) sa ia masurile necesare pentru implementarea si monitorizarea” acestui acord, a adaugat sefa diplomatiei europene, citata intr-un comunicat.

La randul sau, presedintele american i-a indemnat din nou pe senatori sa nu voteze unilateral noi sanctiuni impotriva Iranului.

“Sanctiunile fara precedent si o diplomatie puternica au permis aducerea Iranului la masa de negocieri, insa impunerea unor sanctiuni suplimentare in acest moment ar putea duce la esuarea eforturilor noastre pentru solutionarea problemei intr-un mod pasnic”, a apreciat Obama, adaugand ca opune veto-ul sau “unor noi sanctiuni in timpul negocierilor“.

“Nu-mi fac iluzii cu privire la dificultatile in calea atingerii acestui obiectiv, dar in numele pacii, a securitatii nationale si a securitatii in intreaga lume, a venit timpul sa dam o sansa diplomatiei“, a subliniat presedintele american.

Secretarul american de Stat, John Kerry, a reamintit conditiile anularii partiale a sanctiunilorinternationale existente.

“Cele 4,2 miliarde de dolari inghetate, la care Iranul ar trebui sa aiba acces conform acordului incheiat, vor fi deblocate in decursul a sase luni”, a afirmat Kerry.

Iranul si Grupul 5+1 (China, Franta, Marea Britanie, Rusia, Statele Unite si Germania) au incheiat pe 24 noiembrie un acord pe o perioada de sase luni care limiteaza activitatile nucleare ale Teheranului in schimbul unei relaxari a sanctiunilor occidentale.

Occidentul suspecteaza Iranul ca incearca sa fabrice arme nucleare sub paravanul unui program nuclear civil. Regimul islamist de la Teheran respinge acuzatiile.

Punerea in aplicare a planului de actiune comun va incepe la 20 ianuarie“, a declarat si purtatorul de cuvant al ministerului iranian de externe, Marzieh Afkham, citat de agentia Mehr.

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,153FaniÎmi place
108CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente