Obama va participa la inchiderea conferintei pentru clima de la Copenhaga

Barack Obama a anuntat vineri ca se va deplasa la Copenhaga in ultima zi a summitului, pentru a participa la ultimele negocieri cu ceilalti lideri mondiali, relateaza AFP.Barak Obama conferinta

„Presedintele Obama apreciaza ca rolul de impulsionare al Statelor Unite va fi fara indoiala mai eficient daca participa la finalul summitului de la Copenhaga, la 18 decembrie, decat la 9 decembrie”, cum era initial prevazut, a declarat purtatorul de cuvant al Casei Albe, Robert Gibbs, intr-un comunicat.

„Probleme importante urmeaza sa fie negociate pentru a ajunge la un acord, dar aceasta decizie arata angajamentul presedintelui Obama de a face totul pentru a se ajunge la un rezultat pozitiv”, a insistat Gibbs. El a mai adaugat ca Obama, care a fost criticat dupa ce si-a anuntat prezenta doar pentru ziua de 9 decembrie, si-a schimbat planurile in urma discutiilor cu alti lideri si constatand progrese in negocierile pentru un acord privind clima.

Presedintele francez Nicolas Sarkozy a primit imediat acest anunt cu „multa satisfactie”, apreciind ca aceasta decizie „confirma importanta acordata de Statele Unite succesului conferintei privind clima”.

La randul sau, organizatia ecologista Greenpeace a salutat anuntul, apreciind ca „toate elementele sunt acum indeplinite pentru ca liderii sa mearga inainte si sa se inteleaga asupra unui acord cu caracter de constrangere care sa limiteze eficient emisiile de gaze cu efect de sera”.

Si premierul suedez Fredrik Reinfeldt, a carui asigura presedintia UE, a salutat sambata decizia lui Obama, subliniind ca acest lucru va da „o greutate politica negocierilor”.

Peste 100 de sefi de stat sau de guvern si-au confirmat deja participarea la conferinta de la Copenhaga, care se va desfasura din 7 pana in 18 decembrie.

Alta dovada de buna vointa, Statele Unite s-au declarat pregatite sa plateasca „partea lor” din planul de ajutor anual de 10 miliarde de dolari pentru tarile in curs de dezvoltare, pentru a le ajuta sa lupte impotriva incalzirii climei, plan care urmeaza sa fie adoptat la Copenhaga. Marea Britanie si Franta au cerut saptamana trecuta infiintarea acestui fond de sustinere.

„Un consens este pe punctul de a se forma pentru a considera ca unul dintre elementele centrale ale acordului de la Copenhaga ar trebui sa fie mobilizarea a 10 miliarde de dolari pe an pana in 2012”, in favoarea tarilor in curs de dezvoltare, a declarat Gibbs. „Statele Unite isi vor plati partea care le revine din aceasta suma”, a spus el.

Gibbs a precizat ca Obama a discutat despre starea negocierilor cu Sarkozy, dar si cu premierul britanic Gordon Brown, premierul australian Kevin Rudd si cancelarul german Angela Merkel.

Ajutorul pentru tarile in curs de dezvoltare este considerat drept un element crucial in gasirea unui acord la Copenhaga, acestea ezitand sa accepte obiective cu caracter de constrangere in lupta impotriva incalzirii climei, afirmand ca responsabilitatea le revine tarilor bogate.

Obama a a dat un impuls in procesul de pregatire a summitului de la Copenhaga, anuntand la 25 octombrie un obiectiv de reducere a emisiilor de gaze cu efect de sera americane cu 17% pana in 2020, in raport cu 2005.

Greenpeace spune insa ca aceste obiective sunt departe de a fi suficiente. In consecinta, organizatia ecologista i-a cerut presedintelui american „sa creasca tintele de reducere si contributia financiara a Statelor Unite”, pentru a raspunde exigentelor privind incalzirea climei.

Sursa: Realitatea TV

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *