„Observator”, la colectare

Zeci de computere, televizoare, imprimante si roboti de bucatarie au fost stranse de echipa „Observator” de la cetateni si depozitate la punctul de colectare de langa magazinul Billa

Sambata, 3 noiembrie, s-a dat startul campaniei nationale de colectare a deseurilor de echipamente electrice si electronice de la populatie. Campania s-a desfasurat in 110 orase, care numara fiecare peste 20.000 de locuitori. In municipiul Constanta, societatea Gremlins Computers, impreuna cu Agentia pentru Protectia Mediului, cu Garda Nationala de Mediu si cu Primaria, a organizat trei puncte de colectare in zonele Balada si Billa si la intersectia strazilor Cismelei cu Capitan Dobrila Eugeniu. Containerele verzi apartinand societatii Gremlins au fost pazite de catre gardienii publici din cadrul Directiei de Paza a Primariei Constanta, pentru a inlatura eventualele tentative de furt din partea cetatenilor certati cu legea sau a „vanzatorilor” de fier vechi.

Pentru a urmari cum se desfasoara campania nationala de colectare, o echipa a cotidianului „Observator” de Constanta s-a aflat pe strazile municipiului nostru si chiar i-a ajutat pe cetateni sa isi transporte vechiturile la punctele speciale amenajate. Astfel, angajatii cotidianului nostru au raspuns apelurilor tuturor celor care aveau vreun aparat de aruncat, vreun computer, un monitor sau chiar o imprimanta mai veche, le-au adunat si le-au dus la punctul de colectare amenajat intre magazinul Billa si Directia Sanitara Veterinara (foto). Anghel Marian, Petre Nicolae, Cusa Gheorghe, Iorgovan Gelu, Pavel Maria, Cocos Petrica, Popescu Silviu, Gogu Paun sunt numai cativa dintre constantenii care au apelat la echipa „Observator” pentru a scapa de vechiturile electrocasnice. In urma actiunii angajatilor cotidianului „Observator” de Constanta, cateva zeci de computere, imprimante, roboti de bucatarie si televizoare si-au gasit locul in punctele de colectare.
De-a lungul zilei, echipa „Observator” a urmarit activitatea de colectare si in celelalte centre in care cetatenii au putut sa arunce aparatele electrice si electronice nefunctionale, invechite, poluante si acaparatoare de spatiu din locuinte. Chiar daca la primele ore ale diminetii culegatorii de fier vechi au incercat sa preia direct de la cetateni vechile frigidere, televizoare si computere, gardienii publici prezenti la centrele de colectare nu i-au lasat sa se apropie de zona in care erau depozitate respectivele obiecte.
„Actiunea de astazi (n.red. – sambata) este un test national, in care putem sa vedem cum stie populatia sa coopereze cu autoritatile intr-un proiect comun, dar si cum pot autoritatile sa raspunda prompt nevoilor cetatenilor. Chiar daca actiunea de astazi nu va functiona perfect, important este ca demaram un program, pe care dupa aceea vom sti exact cum trebuie sa-l imbunatatim. Mai mult, prin aceasta actiune incercam chiar schimbarea mentalitatii cetatenilor, pentru ca acestia sa nu mai arunce vechiturile electronice si electrocasnice la rampele de gunoi, ci sa se prezinte cu ele la centrele de colectare sau, in viitor, sa le duca la magazinele de unde le-au achizitionat, aceste societati fiind obligate sa le adune si sa le duca la punctele de reciclare”, ne-a declarat Adrian Manole (foto), director executiv al Agentiei pentru Protectia Mediului Constanta.
Totodata, sambata, la sfarsitul actiunii de colectare, societatea Gremlins Computers a inaugurat noua instalatie de reciclare a deseurilor electronice si electrocasnice.

Sursa: Observator

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *