ONU avertizeaza ca rezervele de hrana ale lumii se topesc intr-un ritm ametitor, iar preturile ating niveluri-record.
Potrivit Cotidianul, Organizatia pentru Hrana si Agricultura din cadrul ONU (FAO) a anuntat ca exista riscul iminent ca din ce in ce mai putini oameni, mai ales din tarile in curs de dezvoltare, sa aiba acces la hrana.
Seful FAO, Jacques Diouf, spune ca, potrivit statisticilor, preturile la mincare au crescut anul acesta cu 40% prin comparatie cu 2006 cind crescusera cu 9%. Cifrele arata ca mai ales in tarile sarace costurile de achizitionare a hranei s-au ridicat la 25% din totalul cheltuielilor.
Paralel, rezervele de cereale se imputineaza pe zi ce trece si au ajuns intr-o stare critica. Statisticile FAO arata ca rezervele de griu au scazut anul acesta cu 11 procente, ajungind la cel mai mic nivel din 1980 pina acum. Rezervele ar putea acoperi consumul mondial vreme de 12 saptamini, fata de cele 18 pe care le-ar fi acoperit hrana pusa deoparte in perioada 2000-2005.
Conform UASM, FAO – Food and Agriculture Organization, infiintata in 1945 cu scopul imbunatatirii productiei agricole, distributiei alimentare si a imbunatatirii conditiilor de trai in zonele rurale.Astazi, FAO este o agentie specializata a sistemului ONU cu un spectru divers de activitate. Una din directiile de baza este selectarea, analiza si difuzarea informatiei ce tine de alimentatie, produse alimentare si agricultura.In anii „80 a fost fondata organizatia subregionala FAO la Budapesta pentru tarile Europei de Est Centrale, a carui membru este si Republica Moldova. La 1 ianuarie a fost deschis Centru de Informare si Documentare FAO in Moldova cu scopul de a asigura accesul la documentele elaborate de FAO si de a difuza informatia despre ele pe teritoriul Republicii Moldova.
Potrivit FAO, lumea mai are porumb pus deoparte pentru numai 8 saptamini. In plus, preturile la griu si ulei de floarea-soarelui au explodat – 130 de dolari pe tona de griu, dublu fata de anul trecut. La bursa alimentelor, griul american a atins un record echivalent cu situatia in care petrolul ar fi 100 de dolari barilul.
Jacques Diouf a dat vina pentru situatie pe o serie de factori despre care a spus ca nu vor disparea prea curind. El a mentionat incalzirea globala care a imputinat suprafetele cultivate si transformarea culturilor in pasuni, o trecere de la agricultura la zootehnie.
Sursa: 9AM