Greenpeace condamna decizia Parlamentului de a aproba cultivarea organismelor modificate genetic in situri Natura 2000

Comisia Europeană propune autorizarea importurilor de OMG-uri în UE, în ciuda opoziției statelor membre
Organismele modificate genetic, cultivate si in zonele protejate
Organismele modificate genetic, cultivate si in zonele protejate

Greenpeace condamna decizia Parlamentului de a aproba cultivarea organismelor modificate genetic in situri Natura 2000. Saptamana trecuta, Parlamentul a adoptat o modificare legislativa care ar permite cultivarea organismelor modificate genetic in siturile Natura2000, care acopera in prezent 22,68% din suprafata terestra a tarii.

„Este inadmisibil faptul ca politicienii romani au votat acest proiect de lege prin care sa se poata cultiva organisme modificate genetic chiar si in ariile protejate stabilite prin directive europene, mai ales, avand in vedere faptul ca interesul fermierilor romani pentru aceste soiuri scade de la an la an, in 2013 mai fiind doar doua companii care cultiva OMG in Romania.

Deoarece unele plante si unele insecte pot suferi mutatii genetice din pricina toxinelor produse de OMG, iar unele arii protejate au fost infiintate tocmai pentru a proteja unele specii de plante sau de insecte, acest act al politicienilor romani este complet iresponsabil.

In loc sa urmam exemplul tarilor membre care au interzis deja culturile OMG (cel mai recent Polonia), lasam loc si mai mult pentru ele. Oare de ce soi de soc e nevoie ca sa ne trezim?”, declara Alexandru Riza, coordonator de campanii Greenpeace Romania.

Un organism modificat genetic (OMG) este un organism viu ce a fost creat artificial prin manipularea genelor sale. Tehnicile ingineriei genetice constau in izolarea segmentelor ADN ( materialul genetic) de la o fiinta vie (virusuri, bacterii, plante, animale si inclusiv om) pentru a le introduce in materialul ereditar al alteia.

Pana in momentul de fata nu exista cercetari suficiente care sa arate ca alimentele manipulate genetic sunt sigure pentru sanatatea omului, arata Greenpeace care spune ca, din contra, cele mai recente studii arata semne de toxicitate in rinichi si ficat la cobaii hraniti cu porumb MG. Mai mult, noua toxina produsa de porumbul MG este eliberata in sol si prin intermediul radacinilor, unde persista, se acumuleaza, si are impact negativ asupra florei si faunei din sol.

Greenpeace sublinieaza ca animalele si plantele manipulate genetic sunt fiinte vii, si deci capabile de inmultire. Odata puse in libertate in mediul inconjurator, nu mai pot fi retrase.

Greenpeace promoveaza agricultura durabila in scopul protejarii naturii si este impotriva cultivarii plantelor si cresterii animalelor manipulate genetic in medii necontrolate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *