OMS confirma 1.003 cazuri de gripa porcina si anunta mentinerea nivelului de alerta

0
277

Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) estimeaza in prezent la 1.003 numarul cazurilor confirmate de gripa porcina in 20 de tari si nu prevede in acest moment trecerea la nivelul 6 de alerta privind o pandemie, a anuntat luni directoarea generala a OMS, Margaret Chan.
gripa porcina
„In prezent exista 1.003 cazuri confirmate de gripa H1N1 in 20 de tari”, a declarat Chan intr-o conferinta cu inalti oficiali ai ONU de la New York.

„Nu stim de cat timp dispunem pana la trecerea la nivelul 6, care arata ca ne aflam in plina pandemie. Nu suntem inca la acest nivel”, a declarat directoarea denerala a OMS.

Organizatia anuntase duminica 985 de cazuri confirmate in 20 de tari, inclusiv cele 590 de cazuri inregistrate in Mexic, dintre care 25 mortale, cat si cele 226 de cazuri din Statele Unite, intre care unul mortal.

Chan a intervenit in direct de la Geneva, intr-o scurta reuniune informala a Adunarii Generale a Organizatiei Natiunilor Unite, care a avut ca scop evaluarea pregatirii organizatiei mondiale fata de virusul A (H1N1).

In deschiderea acestei reuniuni, secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, a declarat ca „exista inca numeroase (lucruri) necunoscute cu privire la acesta noua forma de gripa si pericolele pe care le reprezinta”.

El a atras, totodata, atentia impotriva „unui exces de ingrijorare” datorat unei intense acoperiri mediatice a bolii, dar si impotriva unei relaxari a atentiei care ar putea rezulta dintr-o „falsa impresie de securitate” in cazul in care aceasta acoperire s-ar diminua.

„Trebuie sa ramanem vigilenti in fata incertitudinii”, a declarat secretarul general al ONU.

Ban Ki-moon a subliniat ca daca OMS va lua in viitor decizia de a trece la nivelul de alerta pandemica 6 (maxim), „acesta se refera la extinderea geografica a virusului si nu la severitatea lui”.

Seful ONU a dorit sa dea asigurari cu privire la capacitatea comunitatii internationale si a sistemului ONU de a face fata unei eventuale pandemii. „Din fericire, lumea este mai bine pregatita decat niciodata” pentru aceasta, a declarat el, citand eforturile desfasurate de la aparitia in 2006 a virusului gripei aviare.

Acesta a declarat ca una dintre principalele provocari priveste asigurarea ca toate tarile, inclusiv cele mai sarace, detin „resursele necesare pentru mentinerea unui inalt nivel de vigilenta si de protejare a populatiilor lor”.

Din acest punct de vedere, Ban Ki-moon si-a anuntat intentia de a prezida peste doua saptamani, la Geneva, o conferinta a tarilor donatoare si a reprezentantilor sectorului privat „pentru a explora mijloacele de a contribui” la acestea.

Sursa: Antena 3

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.