OMS vrea sa diminueze cu 25% mortalitatea prematura legata de boli netransmisibile

http://www.evenimentul.ro

Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) a stabilit ca obiectiv reducerea cu 25%, pana in 2025, a mortalitatii premature (la grupele de varsta 30-70 de ani) cauzate de bolile netransmisibile (maladii cardiovasculare, cancer, boli respiratorii cronice, diabet) la nivel mondial, transmite vineri AFP, citata de Agerpres.

Statele membre ale organizatiei, reunite in Adunare Generala la Geneva, au votat o rezolutie in acest sens, dupa mai multe zile de dezbateri.

Potrivit OMS, bolile netransmisibile constituie un flagel in crestere, fiind responsabile in prezent de aproape doua treimi dintre decesele la nivel mondial. Cresterea sperantei de viata si modificarile in stilul de viata au determinat ca bolile cronice sa nu mai afecteze doar tarile bogate, ci si pe cele cu venituri medii, unde obezitatea si tabagismul au devenit factori de risc importanti, avertizeaza expertii.

Rezolutia cheama, in context, la „continuarea eforturilor pentru ajungerea la un consens privind tintele relative pentru patru factori majori de risc, si anume tabagismul, consumul nociv de alcool, proasta alimentatie si sedentarismul”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *