Ziua Portilor Deschise pentru Reteaua Nationala de Dezvoltare Rurala

Ziua Portilor Deschise pentru Reteaua Nationala de Dezvoltare Rurala

Un nou sprijin pentru dezvoltarea mediului rural. Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale a lansat la inceputul acestui an, proiectul „Infiintarea si Sprijinirea Retelei Nationale de Dezvoltare Rurala”, program finantat de Uniunea Europeana si Guvernul Romaniei. Ieri la Craiova, in sediul Unitatii de Sprijin a Retelei Nationale de Dezvoltare Rurala din strada Brestei, nr 116 a avut loc conferinta de popularizare a acestui program care va contribui la dezvoltarea eficienta durabila si coordonata a intregului spatiu rural european.

Reteaua Nationala de Dezvoltare Rurala va stabili un cadru reglementat de informare si cooperare intre institutiile publice implicate in elaborarea si aplicarea politicilor de dezvoltare rurala si partenerii privati care au interes in dezvoltarea spatiului rural. Acest parteneriat are ca obiective bine definite intarirea societatii civile in domeniul rural si promovarea cooperarii nationale si transnationale, precum si canalizarea eforturilor membrilor retelei pentru obtinerea de fonduri europene. Parteneriatele se vor realiza prin inscrierea pe adresa proiectului www.rndr.ro. „Programul este pentru universitati, institutii de cercetare, muzee, autoritati publice si asociatiile lor, proprietari de ferme comerciale, proprietari manageri de paduri, organizatii nonguvernamentale din diverse domenii de activitate, sectoare economice secundare si tertiare, dar si pentru grupuri de actiune locala, grupuri si minoritati etnice. Inregistrarea se face direct pe site sau la birourile noastre regionale si nu costa nimic”, a precizat conf.univ.dr. Marius Vladu, reprezentant Birou Regional Sud-Vest Oltenia.

Beneficii pentru membri RNDR

Cei care vor deveni membri in Reteaua Nationala de Dezvoltare Rurala(RDNR) vor primi informatii directe despre axele de investitii si modificarile care apar, si vor acces la publicatii in domeniu care sa le asigure sprijin in dezvoltarea unor afaceri: revistele „Romania Rurala” si RDNR Info. De asemenea, vor beneficia de cursuri si consiliere pentru activitatile pe care vor sa le dezvolte, de cooperare teritoriala si transnationala si de informatii necesare pentru a pune in aplicare politicile de dezvoltare rurala pentru perioada 2014-2020.

„Reteaua Nationala de Dezvoltare Rurala este un instrument de conectare la informatia recenta la toate modificarile care au loc in axele de dezvoltare rurala vor fi active, lansarea de noi masuri de finantare si calendarul de dezvoltare a masurilor rurale”, a precizat conf.univ.dr. Marius Vladu. Implementarea proiectului „Infiintarea si Sprijinirea Retelei Nationale de Dezvoltare Rurala” este facuta prin intermediul Unitatii de Sprijin a Retelei Nationale de Dezvoltare Rurala care au sediu national in Bucuresti si opt birouri regionale in Braila, Iasi, Targoviste, Targu Mures, Timisoara, Zalau, Bucuresti si Craiova.

Proiectul promoveaza formarea Grupurilor de Actiune Locala

Proiectul Reteaua Nationala de Dezvoltare Rurala vizeaza formarea de Grupuri de Actiune Locala (GAL) pentru promovarea produselor traditionale, a grupurilor de producatori locali, dar si a traditiilor si turismului. Un GAL trebuie sa reprezinte o comunitate de minim 11.000 de persoane si poate atrage o finantare de 2.800.000 de euro. In prezent, in Dolj sunt patru GAL-uri formate Grupuri de Actiune Locala „Calafat”, Grupul de Actiune Locala „Colinele Olteniei”, GAL Sud Olt si GAL Amaradia Jiu. Se asteapta si formare de noi grupuri.

Programul Reteaua Nationala de Dezvoltare Rurala poate oferi sprijin si fermierilor pentru accesarea de noi fonduri europene „Exista si o componenta in care fermierii pun intrebari si primesc raspunsuri directe fie prin internet, iar daca nu au acces incercam sa le trimitem raspunsuri prin posta”, a mai precizat conf.univ.dr. Marius Vladu. De asemenea vor fi sprijinite toate activitatile care vizeaza imbunatatirea vietii rurale, incluzand chiar dezvoltarea infrastructurii si a chiar realizarea de noi constructii cum ar fi de exemplu, un dispensar medica.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *