Omuletii verzi si afacerile lor urat mirositoare

Omuletii verzi si afacerile lor urat mirositoare

Slatina tinde sa devina centrul universal al spatiului verde. In plina criza financiara, edilii locali au dezvoltat o pasiune nebuna pentru amenajarea oricarui coltisor verde al orasului. Nimic rau pana aici, doar ca moftul sefilor din primarie costa milioane de euro, bani platiti de mai multe ori pentru aceleasi lucrari.

Gazeta de Sud a descoperit pana acum trei lucrari de amenajare a spatiului verde din Slatina care se suprapun, deci sume cheltuite inutil.
Primul din seria contractelor controversate de care am scris este cel de concesionare a administrarii domeniului public din municipiu pe o perioada de 30 de ani unui consortiu de firme in frunte cu SC Rupiah SRL, firma cu legaturi stranse la varful conducerii Primariei Slatina. Aproape 200 de milioane de euro din taxele si impozitele locale va cheltui municipalitatea olteana pentru curatatul frunzelor, taiatul crengilor si al ierbii, golirea cosurilor de gunoi si alte activitati al caror rezultat final sa incante ochiul avid de frumos al celor care conduc orasul. Pecetluit cu niste clauze in avantajul firmei Rupiah, pe care nu le poate dezlega decat o situatie de dezastru natural sau vreun cataclism neasteptat, contractul garanteaza respectivei societati ca in urmatorii treizeci de ani va avea o paine de mancat. Ca tacamul sa fie complet, primaria i-a pus pe tava nu numai un sac de bani, ci si forta de munca gratis. Desi se lauda ca, prin concesionare, Rupiah va prelua tot personalul platit de primarie, ba va face si angajari suplimentare, primarul Darius Valcov le-a furnizat partenerilor sai de afaceri brate de munca pe degeaba. Printr-o dispozitie din luna noiembrie, beneficiarii ajutorului minim garantat sunt obligati sa lucreze gratis pentru firma Rupiah.

Se trage in Parcul Artileriei… se trage cu bani

Alte contracte de care a scris GdS sunt cele semnate cu Agentia de Dezvoltare Regionala Sud-Vest Oltenia, culmea, tot pentru reabilitarea spatiilor verzi. Suma din cele doua contracte este, de asemenea, consistenta, aproape 30 de milioane de lei, adica aproximativ sapte milioane de euro. Chiar daca banii sunt atribuiti in mare masura pentru reabilitarea infrastructurii stradale, spatiile verzi cuprinse in proiecte sunt identice cu cele deja concesionate firmei Rupiah. In total, patru hectare de spatiu verde vor fi reabilitate prin curatare, gazonare si plantare de arbori, adica aceleasi operatiuni pentru care primaria deja plateste facturi firmei castigatoare a licitatiei de concesionare a domeniului public. Suprapunerea lucrarilor merge pana acolo incat si categoriile de arbori ce trebuie plantati din fondurile europene sunt identice cu cele din contractul de concesionare. Intrebat de GdS cum va proceda primaria in aceasta situatie, viceprimarul Dan Balasescu declara acum cateva saptamani ca primaria va aduce modificari contractului de concesionare cu firma Rupiah si va diminua suprafata cu cea care va fi reabilitata din fonduri europene. Si directorul ADR Sud-Vest Oltenia, Marilena Bogheanu, i-a avertizat pe edili ca nu pot plati de doua ori pentru aceleasi lucrari.
„La data semnarii contractului de finantare nu stiam ca primaria concesionase acest serviciu, dar asta nu impiedica derularea contractului semnat cu noi. Ei trebuie sa cheltuiasca banii legal”, spunea Marilena Bogheanu.
Iata insa ca primaria nu se lasa si persevereaza in cheltuirea banilor pentru spatiul public. De aceasta data este vorba despre proiectarea si executia lucrarilor de amenajare peisagistica in Parcul Artileriei din Slatina. Semnat pe 22 noiembrie, contractul are o valoare de 1,258 milioane de lei, de asemenea tot din fonduri europene. Cum firmei Rupiah i-a fost concesionat tot domeniul public si privat al orasului, rezulta ca Parcul Artileriei ar trebui administrat de ea. Iata insa ca primaria a organizat alta licitatie, creand haos, intentionat sau nu, prin suprapunarea pentru a doua oara a aceluiasi tip de lucrare. Si mai ciudat este faptul ca la licitatie s-a prezentat o singura firma care, evident, a castigat oferind un pret mai mic cu… 500 de lei decat cel estimat de municipalitate. Firma se numeste Garden Center Grup si, dupa cum veti vedea, despre ea s-au scris lucruri nu tocmai placute.

Cercul select al firmelor castigatoare

Garden Center pare sa fie una dintre firmele abonate la banul public pe astfel de lucrari. Societatea a castigat o licitatie la Craiova, alaturi de alta firma, Hiwaters, pentru realizarea sistemului de irigare automata in Parcul Tineretului. Ca si la Slatina, la licitatia in valoare de 1,8 milioane de lei, asocierea dintre cele doua firme nu a avut concurenta, fiind singura care a depus oferta. Garden Center a mai castigat la Craiova si licitatia organizata de RAADPFL, regia din subordinea primariei, pentru achizitionarea de plante, arbori si arbusti pentru Parcul Tineretului. Nu este vorba despre orice fel de arbusti, ci de unii speciali, pentru ca altfel RAADPFL ar fi putut apela la pepiniera proprie si nu ar mai fi cheltuit 150.000 de euro doar pe plante. Si la aceasta licitatie Garden Center a fost singurul ofertant. Societatea a fost subiect de presa si in alte orase. De exemplu, patronul firmei Garden Center, Ionut Olteanu, a castigat, printr-o alta firma de-ale sale, Eco Horticultura, o licitatie de doua milioane de lei pentru amenajarea Parcului Olimpic din Bacau.
„Chiar daca detine o mult laudata pepiniera proprie, municipalitatea s-a dat la o parte pentru a face loc horticultorilor veniti din Capitala. Mai mult, edilii nu au catadicsit sa apeleze nici la pepiniera Directiei Silvice Bacau, desi aceasta dispune de un fond arboricol impresionant, cu zeci de specii de arbusti si pomi ornamentali”, scria presa din Bacau. Potrivit presei, un contract semnat cu Garden Center l-ar fi adus pe primarul Timisoarei, Gheorghe Ciuhandu, in biroul procurorilor DNA. Contractul de jumatate de milion de euro prevedea realizarea unui parc dupa un concept nou, cu pietre aduse din Grecia. Firma lui Ionut Olteanu face parte din cercul select al societatilor care castiga licitatiile publice in domeniu. Alaturi de Garden Center Grup, mai sunt Rupiah sau Hiwaters. Atunci cand nu participa singure, firmele se asociaza si spulbera orice concurenta. Mai ales ca la unele licitatii concureaza de unele singure. De exemplu, firmele Hiwaters si Rupiah au castigat licitatia pentru amenajarea fantanilor cantatoare din Slatina. Hiwaters a fost subcontractor al lui UTI pentru realizarea fantanii arteziene din centrul Craiovei. Rupiah a castigat licitatia pentru concesionarea domeniului public din Slatina.

Vorbe… vorbe…

Patronii firmelor in cauza spun ca nu au nici o relatie in primarii si ca succesul lor consta in calitate si pret.
„Noi mergem la cate o licitatie pe zi si castigam cam 10-15% pe an. Eu nu am nici o legatura cu primarii. Nu am nici o fratie cu nici o firma. Pe mine nu ma intereseaza de cine dau la licitatii. Uitati, pentru contractul de la Craiova cu sistemul de irigare, cei de la Hiwaters nu ne-au platit banii si o sa-i dam in judecata. Si RAADPFL-ul de la Primaria Craiova o sa-l dau in judecata ca nu mi-a platit decat 10% din cele 600.000 de lei”, a spus Ionut Olteanu, patronul firmei Garden Center. Intrebat daca firmele se vorbesc intre ele la ce licitatii sa participe pentru a nu concura una impotriva alteia, Olteanu a spus ca firma sa participa doar la licitatiile la care stie ca face fata.
„De exemplu, la licitatia pentru concesionarea domeniului public din Slatina nici nu m-am dus pentru ca stiam ca nu fac fata. Si oricum am mai avut eu un contract cu Primaria din Slatina si mi-au dat banii tarziu”. Directorul RAADPFL, Ion Petre, a explicat ca a decis sa cumpere arbusti pentru ca in pepiniera proprie nu avea ce i se cerea in proiectul de la Parcul Tineretului.
„Noi nu aveam speciile alea de arbusti. Este vorba de arbusti-figurine. Asa a fost proiectul. Banii nu i-am platit pentru ca, dupa un an, arbustii s-au uscat. Le-am cerut sa vina sa-i inlocuiasca, dar nu au venit”, a spus Petre.
Alt patron care spune ca firma sa castiga licitatiile pe baza calitatii serviciilor oferite este Alin Sevastru de la Hiwaters. Acesta a declarat pentru GdS ca firma are o relatie contractuala cu cei de la Garden Center si ca anumite firme il suna sa-i propuna sa participe impreuna la licitatii.
„Firma mea are exclusivitate cu anumiti producatori pe Europa de Est. Eu lucrez in acest domeniu din 1998, iar know-how-ul este greu de gasit. Sa stiti ca aceste lucrari nu aduc bani, ci mari batai de cap. Eu am avut lucrari in tari din Europa si nu am legaturi cu nici un partid politic. Aceste licitatii nu aduc bani. Bani multi sunt la lucrari de peste o suta de milioane de euro. Mie imi convine sa particip singur la licitatii. Cui nu i-ar conveni? Este un domeniu necunoscut multora”, a declarat Sevastru.
Acesta a precizat ca firma sa este cea care a construit fantana arteziana din centrul Craiovei, dar a spus ca nu se mai ocupa de mentenanta ei.
„Am trecut prin Craiova si mi-a parut rau sa vad ca nu functioneaza la parametri”, a completat Sevastru.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *