ONG-uri in pragul falimentului din cauza fondurilor UE care nu mai vin

ONG-uri in pragul falimentului din cauza fondurilor UE care nu mai vin

Comisia ONG din cadrul Consiliului de Dezvoltare Economica si Sociala a judetului Iasi a expus ieri principalele probleme intampinate in derularea proiectelor POSDRU, sub deviza “Dezvoltare sau faliment?”. Actiunea a sustinut, la nivel local, protestul Coalitiei ONG-urilor pentru Fonduri Structurale, care a pornit un mars la Bucuresti, pe traseul Ministerul Muncii – Guvern – AMPOSDRU.

Reprezentantii fundatiilor, printre care Pro Women, Alaturi de Voi, Corona, Fundatia pentru Tineri si Femei, au incercat sa atraga atentia asupra faptului ca nu mai primesc rambursari de luni de zile, desi majoritatea aplicantilor nu au fraudat aceste fonduri si sunt implementatori onesti.

“Am intrat in luna a cincea in care nu suntem salarizati. Am imprumutat bani sa platim chiria pentru spatiul in care desfasuram proiectele, avem hartie de reziliere a contractului si notificare de a plati restul banilor in trei zile. Mai mult, beneficiarii din proiecte si-au pierdut increderea in program, nu mai vin la sedinte de instruire si calificare/recalificare pentru ca vad la televizor ca exista aceste probleme. Cererile noastre de finantare sunt foarte mult intarziate la plata. Termenul legal este de 45 de zile, iar noi le-am depus din luna mai. Suntem in pragul falimentului, daca am mai fi avut vreun ban am fi mers astazi la protest“, a declarat Irina Barbalata, presedinte la Fundatia pentru Tineri si Femei si la Pro Women.

Implementatorii de proiecte au acuzat lipsa de eficienta si de transparenta a Autoritatii de Management pentru POSDRU, mai ales ca Ministerul Finantelor Publice i-a anuntat ca din totalul sumelor transferate in trimestrul al doilea catre AM POSDRU nu au fost utilizate 90 de milioane de lei. Oficiul Patronal Judetean Iasi a mai subliniat faptul ca platile au fost facute preferential, catre anumiti beneficiari. Acesta este si motivul pentru care vor ataca Autoritatea de Management in instanta.

“Dovada poate fi luata de pe site-ul lor, unde publica frecvent platile efectuate, in care apare data depunerii cererii de rambursare, data validarii si data platii. Se poate vedea foarte usor cat de repede s-au facut platile la unii beneficiari“, a punctat Mihaela Anechiforesei, de la OPJ.

Si reprezentantii Fundatiei Alaturi de Voi au anuntat intentia de a da in judecata AM POSDRU, fiind singura solutie de supravietuire, pentru a nu ajunge in faliment si in incapacitatea de a mai derula proiecte europene. Aceasta fundatie are in curs un proiect de economie sociala, reusind sa creeze 92 de locuri de munca, dintre 35 pentru persoane cu dizabilitati.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *