ONG-urile au pierdut lupta cu Chevron

 ONG-urile au pierdut lupta cu Chevron
ONG-urile au pierdut lupta cu Chevron

Gheorghe Piperea: „Nu cred ca cineva intreg la minte isi imagineaza ca prin decizia Tribunalului s-a facut dreptate” 
*  Nicusor Dan: „Mai multe ONG-uri analizeaza optiunea unui nou proces. Cel mai probabil ne vom alatura acestora”
Lupta ONG-urilor impotriva Guvernului care, prin Agentia Nationala pentru Resurse Minerale, a dat mai multe licente pentru explorarea gazelor de sist catre compania americana Chevron s-a incheiat, in instanta, Tribunalul Bucuresti respingand cererile de suspendare a acordurilor de concesiune formulate de catre asociatiile de mediu.

Cele patru organizatii de mediu care au solicitat anularea acordului sunt „Salvati Bucurestiul”, „Euro-Agora”, „Romania Dreapta”, „Greenpeace Romania” si „Pro Vulcan”.

Avocatul Gheorghe Piperea (cel care a reprezentat ONG-urile in cadrul procesului) ne-a declarat, ieri, ca perspectivele unui recurs nu sunt favorabile, actiunea putand dura circa un an de zile, din momentul pronuntarii sentintei de catre instanta. Nici varianta deschiderii unui alt proces nu este batuta in cuie, ne-a spus domnul Piperea, care considera ca raporturile de forta au fost inegale, pozitia statului fiind favorabila corporatiei Chevron si explorarii gazelor de sist.

Domnia sa a mai adaugat: „Faptul ca exista un proces pe rolul unei instante de judecata nu i-a impiedicat pe americanii de la Chevron sa-si continue activitatea la Barlad, demarand operatiunile care vizeaza amplasarea primei sonde care sa foreze dupa gaze de sist. De altfel, procesul in sine a fost o gluma, asociatiile prezentand raporturile oficiale ale Parlamentului European pe tema gazelor de sist, evidentiind efectele pe care acest tip de explorare si exploatare le poate avea asupra mediului, in timp ce reprezentantii Chevron au venit cu studii care au fost realizate la cererea companiei, aspect care reflecta un interes de conflicte. Nu cred ca cineva intreg la minte isi imagineaza ca prin aceasta decizie s-a facut dreptate”.

O alta varianta pe care avocatul Gheorghe Piperea a semnalat-o ca posibilitate de continuare a luptei impotriva explorarii gazelor de sist din tara noastra se refera la deschiderea unei cauze la CEDO.

Desi recunoaste ca procedurile in aceasta situatie ar putea fi mai anevoioase si complicate, exista, totusi, un tip de actiune care ar putea duce la suspendarea acordurilor de concesiune care au fost date de catre Guvern companiei Chevron, ne-a mai explicat domnul Piperea.
Si Nicusor Dan, presedintele Asociatiei Salvati Bucurestiul, ia in considerare continuarea luptei impotriva gazelor de sist si companiei Chevron in instanta: „Mai multe ONG-uri analizeaza optiunea unui nou proces. Cel mai probabil ne vom alatura acestora”.

Cu toate ca acest proces a fost pierdut, Nicusor Dan considera ca exista posibiltatea blocarii sau amanarii explorarii gazelor de sist. Potrivit domniei sale, trei localitati din Vaslui, prin hotarari ale consiliilor locale, au interzis explorarea gazelor de sist pe raza comunelor lor. In toate din cele trei situatii, prefectul a atacat in instanta decizia, judecatorii dand castig de cauza primariilor, motivand ca nu exista o legislatie propriu-zisa care sa prevada explorarea acestui tip de zacaminte.

Pe rolul instantelor de judecata mai exista o serie de procese impotriva explorarii gazelor de sist de catre Chevron. Pe 15 ianuarie, Tribunalul din Bucuresti se va pronunta in procesul dintre Guvernul tarii, Chevron si comuna constanteana Limanu, care a solicitat anularea acordului de concesiune din perimetrul EX-18 Vama Veche.

Pana in prezent, in tara noastra au fost concesionate, pe baza Legii Petrolului nr. 238/2004, zece perimetre in vederea explorarii hidrocarburilor, potrivit ANRM.

Totodata, in tara noastra exista 17 comune care au emis hotarari de Consiliu Local, prin care se interzice explorarea si exploatarea gazelor de sist prin metoda fracturarii hidraulice in perimetrul administrat: Ghiroda si Mosnita, judetul Timis, si Coroiesti, Iana, Gherghesti, Pungesti, Gagesti, Banca, Suletea, Puiesti, Alexandru Vlahuta, Tutova, Bacesti si Pochidia din judetul Vaslui.

*  Patru state americane au reclamat cazuri de contaminare a apei, din cauza gazelor de sist 
In cel putin patru state americane au fost primite, recent, sute de plangeri privind contaminarea surselor de apa cu petrol sau gaz, iar poluarea a fost confirmata in cazul unora, potrivit presei internationale.

Associated Press a cerut date privind plangerile legate de exploatarile gazelor de sist in Pennsylvania, Ohio, Virginia de Vest si Texas, si a gasit diferente mari in felul in care autoritatile dezvaluie aceste probleme. Potrivit publicatiei, cel mai transparent s-a dovedit statul Texas.

Conform Associated Press, numai in statul Pennsylvania s-au inregistrat, in 2013, 398 de reclamatii privind poluarea cu petrol sau gaz a surselor locale private de apa potabila, iar in 2012 au existat 499 de plangeri. Printre motivele plangerilor se numara reducerea debitului de apa, poluarea cu gaz sau alte substante. Mai mult de 100 de astfel de cazuri au fost confirmate in ultimii cinci ani, relateaza respectiva publicatie.

Extragerea combustibililor din depozitele de sist presupune pomparea a sute de mii sau chiar milioane de litri de apa, sare si substante chimice in pamant pentru a sparge roca in vederea eliberarii gazului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *