ONG-urile: „Basescu face presiuni inadmisibile in cazul Rosia Montana”

0
400
ONG-urile iau pozitie fata de problema certificatului de urbanism emis pentru RMGC
ONG-urile: "Basescu face presiuni inadmisibile in cazul Rosia Montana"

Aproximativ 30 de ONG-uri ii cer presedintelui Romaniei sa-si retraga declaratiile referitoare la proiectul Rosia Montana, considerandu-le „presiuni inadmisibile asupra autoritatilor abilitate” sa decida aprobarea sau respingerea acestuia, conform Mediafax.

Reprezentantii a aproape 30 de ONG-uri afirma, intr-o declaratie comuna transmisa joi, ca declaratiile sefului statului „de sustinere deschisa a controversatului proiect minier de la Rosia Montana sunt inacceptabile”.

„Consideram aceste noi declaratii ale presedintelui Romaniei, de sustinere deschisa a controversatului si, deocamdata, ipoteticului, proiect minier de la Rosia Montana, ca fiind inacceptabile, in conditiile in care proiectul este foarte controversat si contestat din multiple puncte de vedere, iar analiza din punctul de vedere al protectiei mediului, conform legii, nu s-a realizat inca, ci este in curs.

Apreciem ca asemenea declaratii sunt presiuni inadmisibile asupra autoritatilor abilitate sa ia o decizie privind aprobarea/ respingerea proiectului, avand in vedere statutul politic si administrativ-constitutional al autorului lor.

Solicitam presedintelui Romaniei sa isi retraga respectivele declaratii si apelam la domnia sa sa se abtina pe viitor de la orice noi declaratii publice favorabile proiectului, cat timp ocupa aceasta functie de demnitate publica si autoritatile abilitate nu au adoptat decizii cu caracter definitiv si forta juridica in privinta acceptabilitatii legale a acestui proiect”, se arata in documentul citat.

Organizatiile semnatare ale declaratiei comune – majoritatea membre in Coalitia pentru Mediu (CMR) – au sustinut ca au luat act „cu mare ingrijorare de recentele declaratii ale presedintelui Romaniei, de sustinere a proiectului minier Rosia Montana, si de declarare a acestuia ca fiind necesar si oportun pentru Romania” si ca sunt preocupate de „efectele negative certe sau potentiale pe care proiectul minier Rosia Montana le va avea asupra mediului natural in caz ca ar fi pus in practica”.

„Nici acordul de mediu, nici multe alte aprobari necesare pentru demararea acelui urias proiect minier nu au fost la ora actuala emise de autoritatile competente, in ciuda imenselor presiuni politico-economice nelegitime exercitate pana acum de cei interesati in acel proiect minier.

Emiterea acelor aprobari nu e doar o formalitate sau o chestiune de timp, deoarece procedura de evaluare a impactului asupra mediului cu privire la proiectul minier Rosia Montana nici nu este finalizata la ora actuala si deci nici nu se pune problema ca acceptabilitatea realizarii proiectului, din punctul de vedere al protectiei mediului, sa fie certa sau foarte probabila”, se arata in declaratie.

Reprezentantii ONG-urilor de mediu l-au acuzat pe presedintele Traian Basescu ca „se contrazice si isi incalca propriile promisiuni din campania electorala, cand a promis expres ca va lasa specialistii sa decida si ca nu va face presiuni politice pe tema proiectului minier Rosia Montana”.

„Declarandu-si sprijinul pentru acest controversat proiect minier, presedintele Romaniei ignora concluziile si incalca recomandarile nu doar ale Academiei Romane, Parlamentului European si altor numeroase institutii si organizatii interne si internationale, ci chiar concluziile oficiale ale comisiei prezidentiale numite chiar de domnia sa”, se subliniaza in declaratia comuna.

Documentul este semnat de reprezentantii a 27 de ONG-uri de mediu din Cluj-Napoca, Braila, Fagaras, Brasov, Miercurea Ciuc, Bucuresti, Oradea, Resita, Iasi, Sighisoara si Rosia Montana, dar lista de semnaturi este deschisa.

Presedintele Traian Basescu a declarat, luni, la TVR, ca proiectul Rosia Montana trebuie sa inceapa, mentionand ca statul are nevoie de aur pentru a-l duce in rezervele BNR, care trebuie sa ajunga la 200 de tone.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.