Adunarea generala a ONU a adoptat luni o rezolutie prin care cere Israelului sa permita accesul inspectorilor internationali catre facilitatile sale nucleare si sa sustina interzicerea bombelor atomice in Orientul Mijlociu. In prezent statul sionist este singura tara din regiune care detine acest gen de arme de distrugere in masa si refuza sa semneze Tratatul de neproliferare a armelor nucleare.
Rezolutia a fost adoptata cu 176 de voturi “pentru” si 6 abtineri. “Impotriva” au votat Israelul, SUA, Canada, Insulele Marshall, Micronesia si Palau. Documentul mai indeamna Israelul sa adere “fara intarziere” la tratatele internationale de neproliferare. Israelul va ignora cel mai probabil aceasta rezolutie, asa cum a facut si in trecut.
Oficial in lume exista doar cateva mari puteri care detin arme atomice, acestea fiind Statele Unite ale Americii, Rusia, Marea Britanie, Franta si China. Acestor tari li se adauga India, Pakistanul si Corea de Nord, state care nu au semnat insa Tratatul de Neprolifereare Nucleara.
Israelul este considerat singura putere nucleara din Orientul Mijlociu. Aceasta tara este membra a Agentiei Internationale pentru Energie Atomica (AIEA), dar nu este semnatara a Tratatului de Neproliferare a Armelor Nucleare (TNP).
Israelul ar dispune de cateva sute de focoase nucleare, conform unui articol publicat in luna iunie de catre un grup de experti ai Institutului international de studii strategice din Londra (IISS). Conform expertilor britanici, aceste focoase pot echipa rachetele balistice intercontinentale Jericho I, precum si rachetele cu raza medie de actiune Jericho II. Potrivit grupului de cercetare IHS Jane’s, specializat in colectarea de informatii militare, Israelul poseda intre 100 si 300 focoase nucleare, fapt ce plaseaza acest stat la egalitate cu Franta si Marea Britanie, devansand China.
Iranul este acuzat de SUA si Israel ca intentioneaza fabricarea de arme atomice, in vreme ce regimul de la Teheran sustine ca nu doreste decat dezvoltarea, cu ajutorul Rusiei, a unui program nuclear civil, in vederea acoperirii deficitului energetic al tarii.